Till innehåll

Konst

Lars Matson är en välkänd konstnär från orten. Men här återfinns också andra verksamma konstnärer.


Gilbert "Gille" Höglander (1930 -) är ännu verksam för fullt. Hans hem ligger mitt emot Sorsele bibliotek. Huset är fyllt med hans mustiga alster kryddade med varm humor. Här finns tavlor huggna i trä med yxa och sedan målade i olja, olje- och akrylmålningar med mera. Mer information om Gille kan du läsa på följande hemsida.

Lars Matson (1933-1995) var en folkkär konstnär, berömd för sina häst- och porträttmålningar bland annat, i olja och teckningar i kol, med mera. En del av hans verk finns att beskåda i hans hem på Rankbäcken, i södra utkanten av Sorsele samhälle. Under somrarna brukar här visas utställningar med verk av Lars söner Lligo och Bois. Lars änka Carin brukar öppna för besökare året runt, om kontakt tas i förväg. du lan läsa mer om Lars Matson på hemsidan.

Tord Hjukström (1948 - ) föddes i Sorsele, men är nu bosatt i Västervik. Han är verksam både som konstnär och musiker. Han avbildar gärna stämningsfulla landskapsmotiv i olja eller akryl. Tords tavlor ställs ofta ut i Sorsele och sommartid har det blivit tradition med en utställning på Sorsele Hembygdsgård.

John Lennart Thorgren (1918 - 2000) är en av de konstnärer från Sorsele som blivit lite mer kända, också utanför sin hembygd. Han finns representerad bland annat på Moderna museet och Nationalmuseum i Stockholm. Fjällmotiv målade med starka färger, var typiska verk av honom.

Marita Norin (1943 - ) föddes i Eskilstuna, men är sedan 1993 bosatt i fjällbyn Ammarnäs. Hon är känd konstnär och skulptör och hennes verk, bronsskulpturer och annat, smyckar många offentliga platser i landet. Hon har också arbetat med flera uppdrag för myntverket och har exempelvis formgivit relieferna till tiokronorsmyntet, som utgavs 1991.Hennes konstutställning heter Skulpturum och finns att beskåda i Vindelåforsens Stugby i Ammarnäs. Inträde tas och du bör ringa och boka tid! 

Konstgruppen Penseldraget verkar och träffas i byn Gargnäs. Ledare är Lage Bengtsson. Gruppens medlemmar ställer då och då ut sina alster, till exempel på biblioteket.

Några konstverk av ortens konstnärer finns att uppleva på Sorsele bibliotek. Personalen guidar dig gärna!

Senast uppdaterad den 11 oktober 2021