Till innehåll

Vi har ett stort utbud av det samiska på Sorsele och Ammarnäs bibliotek/girjjievuarkká.

 

AMMARNÄS BIBLIOTEK

I början av 2021 målade vi och möblerade om på Ammarnäs bibliotek, och fick möjlighet att lägga extra stort fokus på det samiska på biblioteket. 

Susan Enetjärn designade en träkåta som fungerar som läshörna för barnen. I träkåtan finns det flera mjuka kuddar och stjärnhimmel i taket. 

Vi har även satt fokus på att få samiska in på biblioteket med skyltar och bokstavskyltar till boktrågen.

Vi har även särskilda bokhyllor för enbart samiska böcker. 

Hoppas ni kommer och besöker oss på Ammarnäs bibliotek.

----------------------------------------------------------------------------------------------

SORSELE BIBLIOTEK

Plupp-docka och tältkåta

Sedan den samiska vinterveckan 2020 finns en vacker lavvu/tältkåta på barnavdelningen. 

 

Vi har samisk slöjd samt sydsamiska högtidsdräkter från Ammarnäsområdet. 

 

samisk konst på biblioteket

Den finns konst på väggarna av bland annat Tord Hjukström, Christina Brännlund och Gille.

 

Renar på gardinerna

Det finns till och med renar på gardinerna!

 

Gosedjursren

Varmt välkomna in!

 

Vårt senaste tillskott är denna vackra akkja!

Denna akkja (umesamiska: gierietse) har tillhört Sjul Lars Sjulsson f 18391027 i Grans Lappby (sameby)  Sorsele, d 19341127 i Stennäs, Sorsele. Gift med Anna Maria Sjulsdotter Sivert f 18420222 i Rans Lappby (sameby) Sorsele d 19240902

Sjul Lars var länge ansedd som den rikaste personen inom Sorsele socken. Han och hans hustru köpte b la ett större hemman i Giltjaur, Sorsele socken och blev en tid bofasta där.

De var även ägare av och bosatta i huset på Bankgatan 6 i Sorsele. Detta hus köptes sedemera av Hagar Lind, maka till Valdemar Lind. Sonen Bosse tog som vuxen över huset och bodde där med makan Britt-Inger (senare som frånskild Sivertesen) och barnen Ulrika och Mikael.

Sjul Lars akkja fanns kvar i ett gårdshus efter hans tid där, kvarlämnad eller köpt. Alltid förvarad inomhus och är i utomordentligt fint, välbevarat skick.

Nuvarande ägare av fastigheten på Bankgatan 6 är Ulrika Lind, efter fadern Bosses bortgån. Familjen Mikael Lind (Ulrikas bror) samt Ulrika Lind skänker denna akkja till Sorsele Hembygdsförening.

Som tidigare omtalats var Sjul Lars Sjulsson ansedd som en mycket välbärgad man är det kanske inte förvånande att det finns berättelser som länge levde/lever kvar…..Att han i huset på Bankgatan 6 i Sorsele skall ha grävt ner silverpenningar i spånisoleringen uppe på tredje vinden bla. Någon sådan skatt lär aldrig ha hittats, ej heller de pengar i gömt i bergen i Giltjaur….

Tillbaka till Bankgatan 6 ska flera personer ha hört steg i huset och trapporna samt sett en kvinna i fönstren som då ska ha varit Sjul Lars hustru Anna.

Oklart när men förmodligen på 50 talet ska någon sägen ha varit publicerad i VK eller VF.

Senast uppdaterad den 13 augusti 2021