Lyssna

Ännu en spännande filmfestival i Ammarnäs

Ammarnäs filmfestival, som i år genomförs för sjätte året, är fyra intensiva dagar av filmtittande och utflykter. Nu besöks festivalen bland annat av Amanda Kernell med I will always love you kingen, som delvis är inspelad i Sorsele.

Ett hundratal personer brukar besöka festivalen, som gör gemensam sak med arrangemangen under Ammarnäsdagarna. Johan Palmgren är en av initiativtagarna och arrangörerna för Ammarnäs filmfestival.

 

Hej Johan! Kan du berätta mer om filmfestivalen?

Det är fyra dagar med en massa dokumentärer, utflykter och regissörsbesök! I år kommer bland annat Nahid Persson som precis har gjort en film om när hon träffade en pojkvän på Tinder som visade sig ha 23 andra tjejer. Amanda Kernell, som har rötter i de här trakterna, kommer också. Vi brukar göra en utflykt till samegården Geunja som är väldigt populär och som vem som helst får följa med på. Där brukar familjen Vinka berätta om sin historia, och så tittar vi på filmer med hjälp av aggregat.  På lördag är det mycket annat som händer i Ammarnäs, men då kommer vi att titta på två filmer under eftermiddagen, och ha en gemensam festmiddag.

 

Hur kommer det sig att det blev en filmfestival i Ammarnäs?

Filmfestivalen kom till när vi för sex år sedan fick en tanke om att göra det svårt för sig med en festival i fjällen. Vi ville kombinera intressanta filmer och vacker natur. Vi fick stöd för att genomföra festivalen, och så har det rullat på sedan dess. Vi är ett litet gäng som driver festivalen och bestämde oss för Ammarnäs för att vi tycker att det är så fint där.

 

Vilka brukar besöka festivalen?

Det är en skön blandning av olika människor, totalt brukar vi vara ungefär hundra personer. Det är alltid några trogna Ammarnäsbor, turister, regissörer – en salig blandning!

 

Ammarnäs Filmfestival går av stapeln 4-7 juli. Programmet hittar du på festivalens hemsida, www.ammarnasfilmfestival.se!

 

Senast uppdaterad den 3 oktober 2018