E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

APRILSKÄMT - Satsning om fyra miljoner på staty

KSAU beslutade under gårdagen att föreslå kommunstyrelsen att låta tillverka en staty med placering utanför kommunhuset. Uppdraget är tänkt att ges till konstnären Peter Linde, som också tillverkade den omstridda statyn av Zlatan Ibrahimovic. – Jag är mycket nöjd över att vi är ense om att satsa på denna utsmyckning, säger Kjell Öjeryd, som kommer att stå som modell under sommaren.

Tanken är att statyn ska placeras utanför kommunhuset, på platsen där det idag finns en nyrenoverad fontän.

 – På så sätt behöver vi inte gräva nytt för granitfundamentet, fontänen är precis lagom stor och håller för detta, säger fastighetschef Michael Wesslander.

Statyn ska tillverkas i brons, precis som Zlatanstatyn, och kommer att vara fyra meter hög.

– Våra samtal med konstnären har rört sig i området landsfader, suverän statsman. Det ska finnas en tyngd och ett allvar i statyn. Vi pratade först om något i stil med Kejsarens nya kläder, för att få lite humor i det, men Kjell ville inte det och det får vi respektera, säger Maria Broberg, kommunikatör.

Satsningen beräknas kosta omkring fyra miljoner kronor och omfattar vid sidan om statyn och fundamentet också belysning, säkerhetsgrindar och elektronisk bevakning.

– Äntligen får vi lite offentlig utsmyckning, avslutar Kjell Öjeryd.

Senast uppdaterad den 2 april 2020