E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

Blattnicksele skola utvalda i Vasaloppets skolutmaning

Klass 4–6 i Blattnicksele har vunnit Vasaloppets skolutmaning 2020. De får chansen att med hjälp av Vasaloppscoachen Mattias Svahn lära sig att åka skidor och delta i Ungdomsvasan under Vasaloppets vintervecka 2020. – Det är bara så sjukt kul, säger idrottslärare Sara Linder om priset.

Vasaloppets skolutmaning går ut på att ge en idrottslärare chans att träna och genomföra Ungdomsvasan tillsammans med en av sina klasser, årskurs 4 till 9. Till priset hör bland annat coachning av Vasaloppscoachen Mattias Svahn, skidutrustning, resor, övernattning i Mora och startplatser till Ungdomsvasan – ett värde som uppgår till ungefär 50 000 kronor.

– Vi fick ett vykort som berättade om skolutmaningen och jag frågade klassen om det var något de var intresserade av, och de blev eld och lågor, berättar Sara Linder som är idrottslärare på Blattnicksele skola.

Tävlingsmomentet i skolutmaningen är att skriva en motivering till varför klassen ska vinna. Sara Linder berättade att hon vände sig till klassen som bland annat lyfte att de skulle vilja åka skidor på våra fina skidspår, och att de tycker om att tävla. Som idrottslärare lade hon till en del i motiveringen:

– Jag tryckte på att vi har en väldigt stark skidåkarkultur i den här kommunen, vi har haft en del jättestarka skidåkare, men att det inte är så många som åker Vasan längre. Det brukar gå en bil härifrån kommunen, men inte mer. Det här kan ju vara ett sätt att få uppsving på det, säger Sara Linder och fortsätter:

– Vi är en kommun med lite pengar och har ingen ekonomi för att köpa in låneutrustning. Och det innebär att alla inte kan vara med om vi skulle ha skidåkning på schemat, för alla har inte utrustning. Vi har så fina skidspår, precis bredvid skolan, så det är synd att vi inte kan använda dem. Och nu får vi ju behålla skidutrustningen.

Sara Linder berättar att de nu kommer att få ett träningsprogram av coachen Mattias Svahn för såväl idrottslektioner som hemmaträning, och att de kommer från Vasaloppet, bland annat för att genomföra teknikpass.

– Jag tänkte att vi inte skulle vinna för att det är så långt, en liten kommun i Västerbottens inland. Men de kommer hit! Det ska bli jätteintressant att göra den här resan. Jag hoppas bara att eleverna är lika intresserade som de var när vi skickade in motiveringen!

Juryns motivering lyder: "Årets första pris går till en klass som har nästan alla förutsättningar. Snö finns, skidspåren är välpreparerade och traditionen är stark. Ändå kan inte alla elever följa med och åka längdskidor på idrottslektionen. Nu får ni möjlighet att lägga en stabil grund för ett aktivt liv. Och chans att ta upp traditionen av att åka Vasaloppet. Grattis årskurs 4–6 på Blattnicksele skola!”

Läs mer på Vasaloppets sida

Senast uppdaterad den 25 november 2019