Till innehåll

Den samiska biblioteksbussen i Sorsele

Nu startar fortsättningsprojektet av Julla Májja - den samiska biblioteksbussen. Julla Májja är ett samarbetsprojekt som V8-biblioteken startat gemensamt och där Sorsele kommun är projektägare för 2022. Projektet är finansierat av Kulturrådet och rullar i kommunerna Sorsele, Storuman, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Norsjö, Lycksele och Åsele i syfte att stärka biblioteksverksamheten, den samiska kulturen och den samiska identiteten.

Under förra årets projekt som ägdes av Storuman kommun köptes bussen in, logotypen togs fram och inköp av böcker och material genomfördes. Kontakter knöts och rutter testades. Bussen blev positivt mottagen av besökarna.

Julla Májja under 2022

Detta år kommer aktiviteter och samarbeten med biblioteken vara i fokus. Bussen ska nå ut till fler medborgare inom V8-bibliotekens kommuner. Bussen ger biblioteken möjlighet att nå utanför det fysiska biblioteket där den samiska befolkningen är den främsta målgruppen. Men även de andra biblioteksanvändarna är viktiga för oss att möta. Vi håller just nu på att planera Julla Májjas kommande rutt under 2022 i samråd med V8-biblioteken och de Samiska samordnarna.

Under mars har Julla Májja förberetts inför kommande resor. Vi har gått igenom grejer, städat och gjort i ordning bussen. Bland annat har vi bytt dekaler på bussens utsida. Vi har haft ett flertal möten med V8- biblioteken och de samiska samordnarna och besöksdatum och planer börjar på att växa fram.

Den 3, 4 och 5 maj följer teaterföreställningen Kometsvans och Stjärnglans - Giron Sámi Teáhter, med på turné i Sorsele, Lycksele och Malå kommun. Teatern kommer att besöka förbokade skolklasser inom kommunerna. Håll utkik på Julla Májjas Instagram och Facebook där vi uppdaterar vart vi är på väg och vad som händer framöver. Det kommer även lokal annonsering när något händer i just din kommun.

Låna böcker

Bussen kommer att ha med sig ett mindre bestånd av samisk- och lokallitteratur under sina turer. Vi har ordnat så att det går att låna böcker via Julla Májja, dels från det egna beståndet men även från böcker som vi tar med oss från V8-biblioteken. Böckerna går sedan att lämna hos ditt närmaste bibliotek inom V8- kommunerna eller lämna direkt till Julla Májja.

 

Vilka jobbar med Julla Májja?

Projektledare Nadja Grundström Fjellner brinner för den samiska kulturen och glesbygden. Nadja kommer som chaufför av bussen att besöka V8-kommunerna - Sorsele, Dorotea, Vilhelmina, Malå, Lycksele, Norsjö, Åsele och Storuman.

Det hon tidigare arbetat med är turistbranschen varvat med jobb inom hemtjänst, förskola och uppdrag som karaktären Plupp. Efter det sadlade hon om till lastbilschaufför med utbildning som yrkesförare inom godstransport och har sedan dess kört grus och rentransport.

Hon gick estetiska programmet med inriktning teater. Hon har gått flera kurser i olika ämnen inom bland annat samiskt språk, slöjd, foto och arrangörsutbildning.

Projektmedarbetare Marica Lagerström har en kandidatexamen inom museologi med inriktning arkeologi från Programmet för museer och kulturarv. Marica har även läst fristående kurser inom samisk religion, färglära och konstvetenskap. Hon har tidigare arbetat som projektmedarbetare med att skriva populärvetenskapliga texter om skogshistoriska fenomen. Hon arbetar också som vikarie på Sorsele bibliotek.

Kontakta oss på: 0952- 140 42 eller jullamajja@sorsele.se

/Nadja Grundström Fjellner och Marica Lagerström

 

Senast uppdaterad den 2 november 2022