E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

Information om Coronavirus

Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning är att risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög.
Allmän samhällsspridning råder i hela Västerbotten.

 

Begränsa smittspridning och skydda de äldre


För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Varje invånare har ett ansvar och är skyldiga att göra sin plikt och följa de restriktioner och rekommendationer som ges från myndigheterna.
 

Stanna hemma om du känner sig sjuk med snuva, hosta eller feber, även vid lindriga symtom. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. 

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten.

Hosta och nys i armvecket eller näsduk.

Håll avstånd till varandra inom- och utomhus där människor samlas på, till exempel idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera. 

Avstån från att delta i större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. 

Undvik att resa i rusningstid och avstå från onödiga resor. 

Agera utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information. 

Undvik att besöka äldre släktingar. Personer över 70 år är den främsta riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Besöksförbud råder på alla äldreboenden. ​Kontakta dina nära och kära för att höra hur de mår och om de behöver hjälp med att handla eller hämta medicin på apoteket.

Till dig som är över 70 år

 • Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att begränsa sina sociala kontakter.

 • Begränsa nära kontakter med andra.

 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.

 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.

 • Promenera gärna utomhus.

 • Be om hjälp med att handla mat.

 • Om någon behöver hjälp med att hämta ut receptbelagda läkemedel på apotek finns information om vad som krävs för det och hur du gör på Hälsomyndighetens webbplats.

Begränsa resandet

 • Undvik onödiga resor. Tänk igenom om helgresan verkligen är nödvändig. Det gäller särskilt resor till storstäder, fjällanläggningar eller andra semestermål där många människor samlas.

 • Du måste kunna ta hand om dig själv om du insjuknar på ditt resmål. Om du hör till en riskgrupp bör du noga överväga om du ska resa eller ta emot besök. 

 • UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder. 

 


OBS!

Det är mycket hög belastning på både 1177 Vårdguiden och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser.

På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du svar på de vanligaste frågorna samt de senaste rekommendationerna. På 1177:s webbplats kan du läsa information om Covid-19 och när du behöver kontakta vården

 

Var källkritisk!

Det är viktigt att du agerar utifrån korrekt och saklig information. Var källkritisk och sprid inte falsk information. Att tänka på när du bedömer information.

Det är mycket hög belastning på både 1177 Vårdguiden och informationsnumret 113 13 vilket gör att väntetiden är lång. Sök därför i första hand information på myndigheternas webbplatser.

 

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter Krisinformation.se sida om Coronaviruset.

 

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten är ansvarig för frågor om smittskydd i Sverige.
På deras webbplats finns information om viruset och smittspridning, lista med svar på vanliga frågor samt råd för hemvändande resenärer. Folkhälsomyndighetens sida om Coronavirus covid-19.

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika spårk. Sveriges radio P4 översätter nyheter om Coronaviruset till bland annat engelska och arabiska.

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Sveriges radio P4 - nyheter på andra språk

Telefonnummer 113 13

Ring det nationella informationsnumret 113 13 om du har allmänna frågor om det nya coronaviruset. Notera att det är mycket hög belastning på 113 13  vilket gör att väntetiden är lång. Därför ber vi dig i första hand söka information via webben. Krisinformation.se sida om Coronaviruset.

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

EU:s smittskyddsmyndighet

EU:s smittskyddsmyndighet (European Center for Disease Prevention and Control) uppdaterar läget om spridningen av viruset.

 

Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

https://www.krisinformation.se/nyheter/2020/mars/folkhalsomyndigheten-om-nya-foreskrifter-for-att-minska-trangsel-pa-restauranger-cafeer-och-barer

 

Träna gärna med gör det säkert

För att minska smittspridningen av covid-19 rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

 ✔️ Träna inte om du är sjuk

✔️ Undvik aktiviteter med närkontakt

✔️ Byt om hemma

✔️ Dela inte vattenflaskor

✔️ Torka av gymutrustning efter användning

✔️ Träna helst utomhus

Sorsele kommuns åtgärder

 • Resor i arbetet begränsas.

 • Inga arrangemang genomförs i kommunens regi. 

 • Vi följer händelseutvecklingen kontinuerligt och samverkar med länets övriga aktörer.

 • I övrigt pågår verksamheten som vanligt.

Samverkan i länet

Länets aktörer följer händelseutvecklingen kontinuerligt, tar ett gemensamt ansvar och samverkar för att på lång sikt skapa uthållighet i arbetet inom samhällets viktiga funktioner. Vindelns kommun ingår och deltar i samverkan. 

Region Västerbotten ansvarar för smittspårning, som utförs i samarbete mellan infektionskliniken och smittskyddsenheten. Information om patienter och deras tillstånd är alltid sekretessbelagda uppgifter.

 

För dig som driver företag

Vi har samlat information från myndigheter om det nya coronaviruset som är viktig för dig som företagare att känna till samt information och tips från Sorsele kommun. Informationen finner du här.

Senast uppdaterad den 2 april 2020