E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

Invigning av Kulturskolan i Sorsele

I fredags invigdes Kulturskolan i Sorsele Kommun, samtidigt som Kulturhuset presenterades. Mingel, dryck, tilltugg, tal, och uppträdanden avlöste varandra under en glad och färgglad eftermiddag som uppskattades av besökarna.

Sorsele Kommun satsar stort på kultur. Under fredagseftermiddagen manifesterades detta i form av en invigning av den nya kulturskolan, och namnbytet från Folkets Hus till Kulturhuset kungjordes. Från med hösten 2019 kommer barn och ungdomar i Sorsele att i kommunens regi få chansen att lära sig musikinstrument, teater, dans, textil och hantverk, samt film. I detta kommer Kulturhuset att stå som ett nav för verksamheten. 
Skolelever från hela kommunen, personal, och en och annan nyfiken invånare besökte invigningen. Huset hade pyntats med ballonger, och besökarna mottogs med mingel och tilltugg. Därefter bjöds på en magisk föreställning av trollkarlen Peter Varg, vacker sång av Sara Ajnnak, och fascinerande dans av Marit Shirin Carolasdotter. Efter detta samlades besökarna utanför husets entré för att bevittna hur det nya namnet Kulturhuset avtäcktes till applåder och jubel.
När det nya namnet offentliggjorts hölls tal av Erik Palm från Norrlandsoperan, kommunalrådet Kjell Öjeryd, samt kommunchef Charlotta Tarras-Wahlberg. Alla tal innehöll en tydlig röd tråd, nämligen kulturens betydelse för barn och ungdomars utveckling, och bygdens framtid i stort. Tillställningen avslutades med att eleverna själva under ledning av Kulturskolans musiklärare på munspel fick framföra en egen fanfar till Kulturskolans ära, sedan en avslutande invigningsjojk av Sara Ajnnak innan dagens konferencier, Pär Röckner, förklarade invigningen avslutad.
SVT Västerbotten, Sveriges Radio, och Folkbladet rapporterade om invigningen i mycket positiva ordalag, där satsningen unisont hyllats. Förhoppningsvis var detta startskottet för ett blomstrande kulturliv i Sorsele Kommun!
Senast uppdaterad den 25 november 2019