Till innehåll

Kommunalrådet har ordet

Här kommer lite information om vad som händer just nu i den kommunala världen.

Som jag skrivit tidigare är vi inne i budgetarbetet för 2022. Planen var att anta budgeten i junifullmäktige. Men på grund av svårigheten att få till en budget i balans är förslaget från budgetberedningen att skjuta på fullmäktiges beslut till i september. Största orsaken att få ihop budgeten är att vi har minskat med 47 personer under 2020. Det uppdrag som nu måste prioriteras är att jobba med inflyttning, näringsliv och först och främst med de befintliga företagen men även med företagsetableringar. Och inte minst jobba med kommunens attraktivitet över lag.

Vi har blivit utnämnda till Årets UF-kommun 2020/2021 vid Möteplats Lycksele, ett evenemang som Region Västerbotten står för. Motiveringen lyder: På ett imponerande sätt har Årets UF-kommun i Västerbotten skapat en röd tråd av entreprenörskap från förskola till årskurs 9. Satsningen är unik i Sverige då entreprenörskap nu finns som inslag i samtliga skolverksamheter i kommunen. Satsningen har snabbt blivit en viktig del i kommunens ledning och verksamheternas engagerade pedagoger kan skapa lärande och drivkraft för entreprenörskap inom ramarna för skolans verksamhet. Det känns bra att vi kan arbeta med ungt företagande i alla klasser och det viktigaste är inte att alla ska bli företagare utan de kreativa tankar och arbetssätt som stimuleras. Som jag har sagt tidigare bådar det gott inför framtiden.

Biosfärsområdet Vindelälven Juhttátahkka har haft sitt första årsmöte där jag som representant i fjällkommunerna har medverkat. Jag ser fram emot jobbet med biosfärsområdet framöver och ytterligare information om arbetet kommer att komma på kommunfullmäktige och som kommer att sändas i realtid.

Upphandlingen av en daglig tur som går dagligen mellan Sorsele och Arvidsjaur ligger nu ute. Målsättningen är att linjen ska vara i gång till skolstart i höst. Det kommer att vara en linje som både vänder sig till skolelever, men även övriga resenärer som har behov av dagpendling till Arvidsjaur.

Jag har medverkat på deklaration för demokrati, för att fira demokratin, med Länsstyrelsen och kommunerna. Vi har valt att inte underteckna en deklaration nu utan kommer att göra det i augusti, när vi har lagt en plan för hur vi ska jobba med demokratins jubileumsfirande under hösten.

Nu har över 60 % av Sorseles befolkning fått sin första dos vaccin. Det känns bra att vi håller på att närma oss med stormsteg lättnader i att kunna träffas, men att vi en stund till måste hålla ut.

Jag får önska er en fin sommar!

Kjell Öjeryd

Senast uppdaterad den 8 juni 2021