Lyssna

Matigt program under Folkhälsoveckan

Under vecka 45 arrangeras Folkhälso- och psykeveckan i Sorsele, med en veckas  fullspäckat program med fokus på fysisk och psykisk hälsa. - Jag är entusiastisk över det breda utbudet av aktiviteter som vi lyckas få in under denna vecka, säger Josephine Gabrielsson, som är Folkhälsosamordnare i kommunen.

Föreläsningar, prova på-träning och speciellt utvald grönsaksbuffé samt särskilt nyttig mat till skolbarnen och de äldre - bland annat blir det en helt vegetarisk dag. Ja, Folkhälsoveckan bjuder på en mängd olika saker och med spridning i hela kommunen. Bland annat blir det arrangemang i Tväråträsk, Ammarnäs, Gargnäs och Blattnicksele.

Josephine Gabrielsson, du jobbar med Folkhälsoveckan. Kan du berätta vad det är?

Folkhälsoveckan är en tematisk vecka med fokus på människors hälsa.  Arrangemangen är ett sätt att öka kunskapen om och väcka intresse för vad folkhälsa innebär, och även att minska fördomar. Det möjliggör nätverkande och att erbjuda kunskapshöjande föreläsningar för att nå många målgrupper. Föreläsningar hålls med öppet hus, man får komma och gå som det passar en själv och möjlighet för samtal finns med olika aktörer efter föreläsningarna.


Psykeveckan pågår också i hela Västerbotten genom Region Västerbotten under vecka 45, och är tänkt att öka kunskapen och minska fördomar kring psykisk ohälsa.


Vad krävs för att genomföra Folkhälsoveckan?

För att lyckas med ett sånt här arrangemang behöver man samverka med andra. Vi samarbetar med föreningar, organisationer, landstinget och Region Västerbotten. Övriga aktörer har kontaktats via vårt Folkhälsoråd och genom utskick och där fick vi med bland annat vårt skolkök, de har också engagerat sig genom att de frågat våra elever hur de önskar sin salladsbuffé. Vi har också flera fantastiska föreningar som bidrar med sitt ideella arbete! Det kommer att erbjudas allt från bokbord, prova på olika fysiska aktiviteter till frågor om den existesiella hälsan.


Vad ser du själv fram emot under Folkhälsoveckan?

Jag är entusiastisk över det breda utbudet av aktiviteter som vi lyckas få in under denna vecka! Går man på torsdagsföreläsningen med Rebecca Anserud, som berättar om sitt liv med bipolär sjukdom, så kan jag lova att man får någon ny insikt i livet. Livsavgörande eller om så bara för ett tag så har man blivit berikad.
Jag tycker också att det ska bli roligt för det finns så mycket som är bra för vår hälsa, det handlar inte bara om en sak utan det är flera faktorer som påverkar människors mående och liv.


Här hittar du programmet för Folkhälsoveckan
Här hittar du matsedeln vecka 44-45

 

Senast uppdaterad den 30 oktober 2018