Lyssna

Matsvinnstävling på Vindelälvsskolan

Under tre veckor har eleverna vid Vindelälvsskolan och Älvbrinken deltagit i en svinntävling, där elevernas slängda matrester har vägts. Det vinnande laget fick välja en önskematsedel – och därför står nu plankstek, pizza och fajitas på veckans meny.

 

– Vi vill att eleverna ska bli medvetna om hur mycket som egentligen slängs, och i onödan. Man behöver inte ta för sig mer på tallriken än vad man tror sig kunna äta upp, säger kostchef Ewa Stokka. Eleverna delades upp i fyra olika lag – klass F-3, klass 4-6, klass 7-9 samt Älvbrinken. Av dessa stod klass F-3 som slutliga vinnare med 87 gram slängd mat per elev.

– Det skulle vara en rolig grej och vi hoppades att de skulle vara motiverade av ett lockande pris. Några klasser har även arbetat med svinn i skolan och hängt upp lite affischer och bilder i matsalen, berättar Ewa Stokka som tillägger att det var någonting de kom på att göra själva.

Kravet på matsedeln var att det skulle finnas en kötträtt, en fågelrätt och en fiskrätt på menyn. Det skulle även vara något som passar alla åldrar, med tanke på att även äldreomsorgen får samma mat.

Hittills i veckan har serverats hamburgare och pizza. Kvar på menyn finns kycklingburrito, laxpanetter med hemgjort potatismos samt – på fredag – kökets plankstek med bearnaisesås och potatismos.

Senast uppdaterad den 25 november 2019