Lyssna

Sara Ajnnak ger konsert på hemmaplan

Artisten Sara Ajnnak, som är nominerad till en Grammis, ger konsert på hemmaplan.

Sara Ajnnak har haft framgångsrika år. 2018 gick hon vidare till finalen i P4 Nästa med låten "Tjuavuoh Munja". Hon har också förärats med Region Västerbottens kulturstipendium, och andra stipendium från Samerådet och Kaija Anstensens minnesfond. 

Hittills har Sara Ajnnak gett ut två skivor på umesamiska. Gulldalit - Can You Hear Me? är hennes tredje album, som hon själv beskriver på detta sätt:

Jag tittar ut genom fönstret, Ser vågorna brytas mot stranden, lyssnar på ljudet från vinden medan jag låter tankarna flyta iväg. Min plats på jorden, ligger i utkanten av samhällets brus, om jag skriker högt blir svaret ekot från min egen röst.  Som om jag inte existerar någon annanstans än i min egen tanke.

Ensamhet kan tyckas skrämmande men det är ur tomrummet som tankarna formas och melodierna tar vid. Naturen är en del av mig, det stora kretslopp där träden är en del av mina lungor och vattnet en del av mitt blod.

Här i Sápmi finns allt jag behöver, allt.

Gulldalit - Can You Hear Me? har formats utifrån mina tankar och mitt liv som jag lever i närhet till naturen, med familjen på moder jord. De utmaningar mänskligheten står inför när det gäller klimatförändringar och vad vi kan lämna över till våra barn och barnbarn.

I ett arrangemang av Sorsele samiska förvaltningskommun, Sensus och Sorsele församling ger nu Sara Ajnnak en konsert på hemmaplan. Medverkande multimusiker är Stein Austrud, och på slagverk hörs Børre Flyen.

Läs mer om arrangemanget i kalendariet.

 

Senast uppdaterad den 1 februari 2019