E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

Skrivarkurs i Ammarnäs - en trevlig historia

Ett tjugotal deltagare från Kiruna i norr till Storuman i söder letade sig till Ammarnäs och skrivarkursen Poetiskt flöde, i arrangemang av Regionbiblioteket Västerbotten, Sorsele kommun, samisk förvaltningskommun samt Sorsele poesisällskap.

Det var ett vintrigt Ammarnäs som välkomnade de tjugo deltagarna i skrivarkursen Poetiskt flöde. Kursen inleddes med en gemensam middag på onsdagen, som nästintill alla deltagare tog del av, och drog igång på riktigt på onsdagens morgon. Författarna Mikael Berglund och Sigbjørn Skåden höll i varsin workshop, som gick ut på att utmana sig själv och skriva fritt. Tänk er det som ligger längst ifrån den ni är, och skriv utifrån det, var instruktionerna inför den första skrivövningen.

– Det har varit kjempekul. Kvaliteten har varit hög och det har varit intressant att höra på deltagarnas reflexioner om skrivande, sammanfattade Sigbjørn Skåden dagarna.

Kursdeltagarna kom från olika platser i Norr- och Västerbotten, så långt ifrån som Kiruna i norr till Storuman i söder. Trots olika bakgrund och åldrar – från tonåringar till pensionärer – hittades en gemensamhetsyta i skrivandet. En varm stämning och prestigelöst, kommenterade de båda.

– Alla verkar tycka om varandras texter, man skrattar på samma ställe och ingen verkar falla undan, trots att det är en stor grupp.

 

Sigbjørn Skåden och Mikael Berglund. Foto: Maria Broberg.

 

Arrangemang på Samegården

På torsdagskvällen genomfördes ett arrangemang på Samegården, där Sorsele kommuns samiska koordinator Åsa Skum berättade om Ammarnäs historia, sitt jobb och Sameföreningen. Grimtjuk – Robert Berglund och Carina Bergström som också var medarrangör som representant för Sorsele poesisällskap – stod för en del av underhållningen. Några av deltagarna samt workshopledarna läste också upp sina alster.

Workshopparna fortsatte på fredagens förmiddag och kursen avslutades med en gemensam lunch.

 

 

En av de långväga deltagarna som ville upptäcka sitt skrivande. Foto: Maria Broberg.

 

Hög kvalitet och skiftande bakgrund

De båda workshopledarna kunde sammanfatta dagarna med benämningen ”förvånande”– över det höga deltagarantalet och den fina stämningen.

– Det har varit en bra och bred uppslutning. Deltagarna har ovanligt bred bakgrund, de har kommit olika långt i skrivandet men har en egen ingång allihop, sade Mikael Berglund.

– Man får höra så många olika röster, och sådant man inte trodde – ifrån alla. Och just att vara i Ammarnäs har varit betydelsefullt. Vi har inte varit låsta till en plats, och det har inte funnits någon distraktion.

 

Kursen rörde sig mellan Forskningsstationen, Samegården och Ammarnäsgården för skrivövningar och samvaro. Foto: Maria Broberg.

Regionbibliotekets Carl-Axel Gyllenram, som varit drivande i kursens genomförande, är också han nöjd: 

- ­Det goda samarbetet runt kursen har varit bra. Jag vill framför allt lyfta fram samarbetet med Sorsele samisk förvaltningskommun. De båda skrivledarna ger också garanti för hög kvalitet och mycket inspiration, summerar Carl-Axel Gyllenram.

Senast uppdaterad den 25 november 2019