Lyssna

Sorsele kommun - bäst företagsklimat i Norrland!

I morse släppte Svenskt Näringsliv sin företagsrankning 2018. Resultatet var positivt för flera Västerbottenskommuner – men kanske framför allt för Sorsele, som har klättrat till plats 26 och därmed är bäst inte bara i Västerbotten, utan i hela Norrland!

Mats Andersson, nytillträdd regionchef för Västerbotten, var på plats i Sorsele för att presentera resultatet från rakningen av företagsklimatet 2018 tillsammans med projektledaren Matilda Hemmingsson. Totalt har Sorsele klättrat från plats 267 år 2000 till plats 26 - snäppet över Nordmaling och därmed bäst i Västerbottens län. Med det stoppar inte där - Sorsele ligger överst av alla Norrlandskommuner.

– Jag hoppas att andra kommuner i Västerbotten kommer att inspireras av det här resultatet, att de tar sig tid och förstår vikten av att arbeta med de här frågorna, säger Mats Andersson angående Sorseles klättring i rankningen.

Matilda Hemmingsson underströk att Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet i huvudsak är en attitydundersökning, och att resultatet styrs av företagens uppfattning om hur frågorna sköts.

Kommunalrådet Kjell Öjeryd menar dock att detta bara är början, och att kommunen eftersträvar ett bättre företagsklimat:

– Företagen är oerhört viktiga för små kommuner som Sorsele. Här motsvarar en anställd så många som femtio anställda i en kommun som Umeå. Det innebär att ett företag som Baseco går att jämföra med Volvo i Umeå, säger Öjeryd.

Krister Abrahamsson, VD på Sorseleföretaget Baseco, är inte överraskad över resultatet.

– Vi har svarat på de här undersökningarna under många år, och vi märker att det finns en attitydförändring kring företagande. Det gäller inte bara hos tjänstepersoner och politiker, utan också bland allmänheten. Den här förändringen har pågått länge även om frågorna har drivits extra hårt de senaste åren, säger Krister Abrahamsson.


Bild: Mats Andersson och Kjell Öjeryd. Foto: Maria Broberg.

Senast uppdaterad den 3 oktober 2018

Näringsliv och arbete

Näringslivsutvecklare
Erika Hjukström
Mobil: 072 - 239 86 53
erika.hjukstrom@sorsele.se 

Affärscoach
Lage Byström
Mobil: 072 - 200 18 93
lage.bystrom@sorsele.se


Turism

Turistansvarig
Pär Röckner
par.rockner@sorsele.se

Affärs- och marknadscoach
Ann-Kristine Vinka
Mobil: 070 - 001 15 63
ann-kristine.vinka@sorsele.se 

Marknadskommunikatör
Maria Broberg
0952 - 140 35
maria.broberg@sorsele.se


Kommunchef
Charlotta Tarras-Wahlberg
Telefon: 0952 - 140 21
Charlotta.Tarras-Wahlberg@sorsele.se