Lyssna

Sorsele kommun - bäst företagsklimat i Norrland!

I morse släppte Svenskt Näringsliv sin företagsrankning 2018. Resultatet var positivt för flera Västerbottenskommuner – men kanske framför allt för Sorsele, som har klättrat till plats 26 och därmed är bäst inte bara i Västerbotten, utan i hela Norrland!

Mats Andersson, nytillträdd regionchef för Västerbotten, var på plats i Sorsele för att presentera resultatet från rakningen av företagsklimatet 2018 tillsammans med projektledaren Matilda Hemmingsson. Totalt har Sorsele klättrat från plats 267 år 2000 till plats 26 - snäppet över Nordmaling och därmed bäst i Västerbottens län. Med det stoppar inte där - Sorsele ligger överst av alla Norrlandskommuner.

– Jag hoppas att andra kommuner i Västerbotten kommer att inspireras av det här resultatet, att de tar sig tid och förstår vikten av att arbeta med de här frågorna, säger Mats Andersson angående Sorseles klättring i rankningen.

Matilda Hemmingsson underströk att Svenskt näringslivs undersökning av företagsklimatet i huvudsak är en attitydundersökning, och att resultatet styrs av företagens uppfattning om hur frågorna sköts.

Kommunalrådet Kjell Öjeryd menar dock att detta bara är början, och att kommunen eftersträvar ett bättre företagsklimat:

– Företagen är oerhört viktiga för små kommuner som Sorsele. Här motsvarar en anställd så många som femtio anställda i en kommun som Umeå. Det innebär att ett företag som Baseco går att jämföra med Volvo i Umeå, säger Öjeryd.

Krister Abrahamsson, VD på Sorseleföretaget Baseco, är inte överraskad över resultatet.

– Vi har svarat på de här undersökningarna under många år, och vi märker att det finns en attitydförändring kring företagande. Det gäller inte bara hos tjänstepersoner och politiker, utan också bland allmänheten. Den här förändringen har pågått länge även om frågorna har drivits extra hårt de senaste åren, säger Krister Abrahamsson.


Bild: Mats Andersson och Kjell Öjeryd. Foto: Maria Broberg.

Senast uppdaterad den 25 november 2019

Näringsliv och arbete

Näringslivsutvecklare
Erika Hjukström
Telefon: 072 - 239 86 53
erika.hjukstrom@sorsele.se 
Jobbar bland annat med NiMR


Kulturella- och kreativa näringar, Turism

Kultur- och fritidschef
Pär Röckner
Telefon: 0952-143 29
par.rockner@sorsele.se 
Jobbar bland annat med NiMR, Swedish Lapland BCD.

Affärs- och marknadscoach
Ann-Kristine Vinka
Telefon: 070 - 001 15 63
ann-kristine.vinka@sorsele.se  
Jobbar bland annat med Swedish Lapland BCD

Marknadskommunikatör
Therese Lundin
Telefon: 073 - 806 76 06
therese.lundin@sorsele.se
Jobbar bland annat med Swedish Lapland BCD

 


Övriga funktioner

Sorsele Lärcentrum
Hanna Holmberg
Telefon: 0952-142 23
hanna.holmberg@sorsele.se

Kompetensförsörjning
Rita Hjukström
Telefon: 073-153 01 08
rita.hjukstrom@sorsele.se
Jobbar bland annat med projektet SIKT