Till innehåll

Sorsele kommun skänker brandbil till Ukraina

När Räddningstjänsten i Sorsele bytte ut sin brandbil uppstod möjligheten att skänka den gamla brandbilen till Ukraina. Gåvan görs med stöd av Sorselefrakt AB, som skänkt diesel för transport till Umeå och vidare en bit på vägen söderut. På onsdag morgon kördes brandbilen till Umeå.

– Vi hade hur som helst inte fått särskilt mycket för bilen, och på det här sättet kan den göra någon verklig nytta, säger KSO Kjell Öjeryd som tog beslutet att skänka brandbilen på stående fot.

På bilden: Materialansvarig Boris Fjellner, Sara Holmberg från Sorselefrakt AB, räddningschef Kenneth Paldanius samt kommunchef Mats Engman.

Efter att räddningschef Kenneth Paldanius kontaktades av sammanslutningen Akut hjälp till Ukraina uppstod möjligheten att skänka den utbytta brandbilen till Ukraina på ett enklare sätt.

– Vi hade redan funderingar på det, och med detta så fanns det möjlighet att göra det praktiskt. Men det har varit en del jobb och därför har det dragit ut på tiden, berättar Paldanius.

Förutom att göra en bakgrundskontroll för att försäkra sig om att insamlingen är seriös har Kenneth Paldanius haft diskussioner med både de ansvariga för insamlingen, Ukrainska ambassaden i Sverige samt MSB.

Boris Fjellner visar upp de medskickade kopplingarna. 

Brandbilen kommer att efter sin färd genom Sverige och Polen att köras till Irpin, en stad som ligger i närheten av Kiev. Utöver brandbilen har Räddningstjänsten i Sorsele fyllt utrymmena med bland annat kopplingar som gör att brandbilen går att använda i Ukraina, skyddsrockar, filtar och sjukvårdsutrustning.

– Det är inget dåligt material, utan civilförsvarsmaterial som blivit över, berättar brandman och materialansvarig Boris Fjellner, som kör brandbilen till Umeå.

Senast uppdaterad den 2 november 2022