Till innehåll

Sorsele och Åsele stärker demokratisk process för barn och unga.

Under hälsomånden i Sorsele kommun var BRIS på besök och genomförde en utbildning i metoden expertgruppbarn. Insatsen genomfördes i samverkan mellan Bris och kommunerna Åsele och Sorsele.

Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag och Sverige ska uppfylla förpliktelser i FN:s konvention om barnets rättigheter. Den innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. All offentlig verksamhet har ansvaret att möjliggöra förbättrade uppväxtvillkor så att varje flicka och pojke oavsett vem man är, var man kommer ifrån eller funktionsförmåga ska kunna känna sig trygga och ges de allra bästa förutsättningar för att utveckla sin potential, att växa som en fritt tänkande människa och kunna delta på egna villkor i samhällsutvecklingen. Med barn avses varje människa under 18 år.

Expertgrupp barn är en beprövad metod för barns inflytande. 

Att se på varje barn som en rättighetsbärare handlar om en förflyttning från att jobba för barn till att jobba tillsammans med barn. 
Barn har rätt till delaktighet och inflytande i beslut som rör dem själva. Barn har också rättigheter i delaktighet och inflytande. Det innebär att vuxna måste ta ansvar och visa särskild hänsyn. 
Inflytande är möjligheten att genom sin röst påverka en process vilket också expertgruppbarn är. En process i åtta steg. 
En del i det fortsatta arbetet är att jobba vidare tillsammans med barnen är inom området Krisberedskap genom scenario som är framtagna av Länsstyrelsen i Västerbotten och sakkunniga på Bris. Scenarion är anpassade för målgrupp elever på högstadiet – eller gymnasiet.
I mitten på februari genomför denna lokala grupp en expertgrupp barn (en halv dag) Detta sker i samverkan med BRIS som då också närvarar på plats där filmare från Bris dokumenterar processen. 
Senast två månader efter expertgruppen, dvs 15april sker återkoppling från vår lokala arbetsgrupp till deltagarna i expertgruppen. Den ska redogöra för hur deras tankar och åsikter har tagits vidare och hur det förväntas påverka kommunens fortsatta arbete. Bris redovisar i samband med kommunens återkoppling den film som producerats.  

Utbildarna från Bris var Klara Enmark, Regionombud Bris Nord och Emma Eriksson, kurator på Bris mottagningen i Umeå

Foto: Josephine Gabrielsson

Senast uppdaterad den 28 november 2024