E-tjänster Om webbplatsen Lyssna

Sorsele utmanar Malå i att ställa bilen

Sorsele kommun och Malå kommun utmanar varandra i att ställa bilen – och i spetsen står kommunalråden Kjell Öjeryd och Lennart Gustavsson samt kommuncheferna Charlotta Tarras-Wahlberg och Jim Lundmark som har utmanat varandra personligen. Det kommer att bli tufft, konstaterar Kjell Öjeryd.

 

Utmaningen inleder såväl Hållbarhetsveckan och Trafikantveckan, och är framför allt tänkt att bidra till arbetet med att minska fossilfria bränslen i Västerbottens kommuner.

– Vi vill både bidra till en bättre miljö och främja folkhälsan, säger Erika Hjukström, näringslivsutvecklare i Sorsele kommun och en av initiativtagarna till utmaningen.

Utmaningen är ett försök att väcka tankar om alternativa sätt att ta sig till och från jobbet, liksom de egna förflyttningarna under arbetstid. Framför allt för att arbeta mot det nationella målet om att minska utsläppen av växthusgaser från vägtransporter, men också för att förbättra folkhälsan i kommunen.

– På det här sättet kan vi uppmuntra vår egen personal att lämna bilen hemma eller gå och cykla till jobbet, men också föregå med ett gott exempel för medborgare, företagare, unga och gamla till att lämna bilen hemma, säger Erika Hjukström.

För att kunna göra en mätning av vilken kommun som vinner utmaningen kommer deltagarna att registrera sina gångna eller cyklade kilometer innan den 17 september. Man vinner dock ingenting annat än äran.

– Det är en tuff uppgift, men det blir nog tuffare för Lennart, säger Kjell Öjeryd som har totalt åtta mil att cykla under dagen.

Senast uppdaterad den 25 november 2019