Lyssna

Sorseleföretagen står sig starka i länet

Sorseleföretagen utmärker sig på flera sätt i de rapporter och undersökningar som släppts de senaste dagarna, och sammantaget visar att näringslivet i Sorsele kommun är starkt. – Det är bara att tacka, säger näringslivsutvecklare Erika Hjukström.

I Sorsele bidrar småföretagen till 40 % av kommunens skatteintäkter. Det gör att Sorsele kommun placerar sig på andra plats, näst efter Åre, som den kommun där störst andel skatteintäkter skapas av småföretagen – företag med mindre än femtio anställda. Detta enligt Företagarnas rapport Välfärdsskaparna, som analyserar hur stor andel av kommunernas inkomstskatteintäkter som kommer från olika sektorer.

Placeringarna bekräftas av Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2019, där Åre och Sorsele återfinns på listan för Sveriges mest företagsamma kommuner – Sorsele kommun har därmed högst andel företagsamhet jämfört med övriga kommuner i Västerbotten.

– Undersökningarna visar hur otroligt viktigt näringslivet i Sorsele kommun är för kommunens utveckling, säger Erika Hjukström, näringslivsutvecklare.

Sorsele kommun lyfts också för att ha rikets högsta överlevnadsgrad, det vill säga andelen nyföretagsamma år 2014 som fortfarande är aktiva.

– Det är glädjande att nyföretagsamma i Sorsele har Sveriges högsta överlevnadsgrad och att kommunen samtidigt har länets högsta företagsamhet, kommenterar Mats Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västerbotten, på Svenskt Näringslivs hemsida.

Västerbotten ligger under genomsnittet för andelen företagsamma kvinnor i riket. Men också här kan företagarna i Sorsele kommun klappa sig för bröstet, med högst andel företagsamma kvinnor i Västerbotten, en siffra som ligger en bra bit över riksgenomsnittet.

– Med ett mer jämställt näringsliv kommer vi att få många positiva effekter på hela samhället, säger Erika Hjukström.

– Det är bara att tacka våra lokala företag lite extra idag, för allt de bidrar till kommunen.

Senast uppdaterad den 25 november 2019