Lyssna

Utveckla ditt skrivande i Ammarnäs

I slutet av januari arrangeras skrivarkursen Poetiskt flöde i ett vintrigt Ammarnäs. Till kursledarna hör Mikael Berglund, författaren med rötterna i Ammarnäs och den samiska författaren Sigbjørn Skåden. – Det är ett fint tillfälle att få utveckla sitt skrivande, i en unik fjällmiljö där vägen börjar, säger Pär Röckner, Fritids- och kulturchef på Sorsele kommun.

Idén till en skrivarkurs i Ammarnäs uppstod vid ett uppstartsmöte för Årets kulturkommun, och har planerats av en arbetsgrupp med representanter för Sorsele kommun, Sorsele poesisällskap och Länsbiblioteket Västerbotten. Skrivarkursen förlades tidigt i planeringen till fjällbyn Ammarnäs. 

 – Att genomföra en skrivarkurs i Ammarnäs i januari månad när Sorsele är Årets kulturkommun 2018/19 känns rätt på alla sätt. Miljön, människorna, samarbetet, intresset, kursledarna, allt bidrar till att det kommer bli en mycket inspirerande skrivarkurs för deltagarna, säger länsbibliotekets litteraturkonsulent Carl-Axel Gyllenram som ingår i arrangörsgruppen. 

Workshopledarna under kursen är två välrenommerade författare – Mikael Berglund, nominerad till bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris för sin andra roman Smekmånader, och den norska författaren Sigbjørn Skåden som nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. 

Båda workshopparna behandlar skrivande i relation till omgivningen, på olika sätt. 

 – Många av deltagarna kommer säkert efter vilja fokusera mer på sitt skrivande i framtiden, lyfta av skrivarsamvaron under kursen, säger Carl-Axel Gyllenram. 

 Skrivarkursen Poetiskt flöde genomförs den 24-25 januari – se inbjudan nedan.

Foto: Therese Lundin

 

Inbjudan

Välkommen till en två dagars skrivarworkshop i ett vintrigt Ammarnäs.

Mikael Berglund, romanförfattare med rötterna i Ammarnäs, håller övningar i att skriva i ett flöde, inspirerad av din omgivning, utan att tänka efter före. 

Den samiska författaren Sigbjørn Skåden från Skånland i Nord-Norge håller övningar om landskapsskrivning, båda att skriva sig direkt in emot natur och landskap, men också hur naturen och landskapet kan tas i bruk för att skapa klangbotten i olika typer texter. 

Seminarierna vävs ihop och du kommer att kunna medverka på båda.

Kursen är öppen för alla från 15 år och uppåt som vill utveckla sitt skrivande. Du behöver alltså inte ha gett ut något av det du skrivit. 

Kursen äger rum på och flyttar sig mellan Samegården, Ammarnäsgården och Forskningsstationen. Det finns möjlighet att bo på Forskningsstationen (se nedan). För dig som inte vill bo på Forskningsstationen kan vi rekommendera att vända sig till exempelvis Fjällhästens vandrarhem, Fredrikssons stugbyGrundströms stugby, Ammarnäs Guidecenter och Ammarnäs Fjällhotell

Vi erbjuder till låg kostnad boende i Ammarnäs till dig som behöver det, i första hand på Forskningsstationen. I kursavgiften (se nedan) ingår måltider, som vi intar på Ammarnäsgården.

Kursen börjar kl. 9.00 torsdagen den 24/1 och slutar fredagen den 25/1 kl. 11.30. Du kan dock komma till Ammarnäs redan onsdagen den 23/1, och du erbjuds då middag på Ammarnäsgården.

På torsdag kväll den 24/1 genomförs ett litterärt publikt arrangemang, där kursdeltagarna erbjuds att medverka.

 

Kostnader:

Kursavgift exkl. boende: 1 000 kr

Kursavgift inkl. boende 1 natt 24/1 – 25/1: 1 200 kr

Kursavgift inkl. boende två nätter 23 – 25/1: 1 400 kr

Kursavgift inkl. boende två nätter 23 – 25/1 inkl middag 23/1: 1 500 kr

 

Anmälan:

Det finns 15 platser, och vi fyller dem allt eftersom anmälningarna kommer in (d v s först till kvarn-principen). Sista anmälningsdag är måndag den 17/12. Länk till anmälan.

Information:

Vill du veta mer om skrivarkursen kan du kontakta Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjande konsulent, Länsbiblioteket i Västerbotten, tfn 070-258 57 26, epost: carl-axel.gyllenram@regionvasterbotten.se

Arrangörer: 

Skrivarkursen ”Poetiskt flöde” arrangeras av Länsbiblioteket i Västerbotten i samarbete med Sorsele kommun, Sorsele samiskt förvaltningsområde, Ammarnäs sameförening och Sorsele poesisällskap, och ingår i programmet för Sorsele – Årets kulturkommun 2018/19

 

Kommunikationer:

Buss Sorsele – Ammarnäs tur och retur - se tidtabell på Länstrafiken i Västerbotten 

Varmt välkommen med din anmälan!

 

Inbjudan i PDF-format

Senast uppdaterad den 13 december 2018