Lyssna

Vindelälven-Juhtatdahka blir biosfärområde

Vindelälven-Juhtatdahka har blivit biosfärområde. Den 19 juni utsågs två nya svenska biosfärområden, varav Voxnadalen var det andra. Det gör Vindelälven-Juhtatdahka, som omfattar Vindelälvens avrinningsområde, till ett av världens största - och nordligaste.

FN-organet Unesco har beslutat att utnämna Vindelälven-Juhtatdahka till biosfärområde. Beslutet fattades vid UNESCO:s sammanträde i Paris den 19 juni. På plats fanns en delegation från Vindelälven-Juhtatdahkas styrelse, bland andra Jim Persson från Grans sameby och VIKOM-koordinator Leopold Sjöström.

- Stort och omtumlande beskriver nog bäst vår känsla under Parisdagen, säger Leopold Sjöström.

Biosfärområdet Vindelälven-Juhtatdahka omfattar Vindelälvens avrinnesområde, det vill säga Vindelälvsdalen, Laisälvdalen och nedre delen av Umeälven. Det sträcker sig från norska gränsen till Bottenvikens kust, en sträcka på närmare 500 kilometer, och är 1,3 miljoner ha stort. Det gör Vindelälven-Juhtatdahka till ett av världens största biosfärområden.

 

Ett biosfärområde har som syfte att utveckla samhället på ett långsiktigt hållbart sätt, bevara biologisk och kulturell mångfald, ekosystem och landskap samt att stödja demonstrationsprojekt för forskning och miljöövervakning. Exempel på sådana, som sätter fingret på vad biosfärsområden handlar om, är etableringen av en solenergipark i Altaisky biosfärsområde, Ryssland, som förser en större by med all den energi de behöver; det långsiktiga arbetet med lokala råvaror och gastronomi i Rhöns biosfärområde, Tyskland. I biosfärsområdet Omayed, Egypten, omvandlades en utbildningsinsats om miljöbevarande i ökenområdet till ett projekt för att genom tekniska och ekologiskt hållbara lösningar förse lokalbefolkningen med färskvatten.

Invigning på nationalälvsdagen den 17 augusti

Den 17 augusti invigs Vindelälven-Juhtatdahka biosfärområde i samband med ett stort arrangemang i Vindeln. Arbetet med invigningen går nu in i en intensivare fas och under festligheterna i Vindeln den 17 augusti kommer besökarna bland annat att få ta del av utställningar, musik, matmarknad, tal och inte minst en flera hundra meter lång utställning, Vindelälven-Juhtatdahka i miniatyr. Programmet startar 10.00 och avslutas 15.30.

Mer om invigningen

För mer information kontakta:
Koordinator Anders Esselin, 070-273 09 45, biosfar@vindelalven.se

Senast uppdaterad den 25 november 2019