Till innehåll
Ett barn och en vuxen är påklädda inne. Elen fungerar inte, det står en lykta och en ficklampa på bordet.

Din beredskap

Alla behöver känna till vad det finns för risker i kommunen, och vad man kan göra för att förbereda sig. Länets och kommunernas arbete med samhällets krisberedskap är grunden för vår säkerhet, men vi har alla ett ansvar för att minska riskerna och för att stå bättre förberedda om en kris inträffar. Det är vad krisberedskap handlar om.

De flesta av oss lever ett bekvämt liv och tar tillgången på värme och elektricitet, friskt dricksvatten i kranen, mat i affären och fungerande transporter för given. Men det allt större beroendet av teknik, kommunikation och infrastruktur gör oss också mer sårbara för olika störningar. 

Det behövs inte mer än ett längre strömavbrott för att allt det vi uppfattar som självklart ska upphöra att fungera – lampor, datorer, kylskåp, toaletter, uppvärmning, vattenförsörjning och bankomater. Möjligheten att betala, larma 112 och fungerande samhällstjänster är i hög grad beroende av fungerande telefoni- och bredbandstjänster.

Samhället har ett stort ansvar för att både förebygga och hantera kriser. Men individen har också ett personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet.

Att kunna hantera en storm, en skogsbrand eller en annan samhällskris är kommunens eller myndighetens uppgift. Som privatperson behöver du ha förståelse för att en kris även kan drabba dig, och förbereda dig för detta. Vi behöver alla hjälpas åt.

Din krisberedskap betyder att du som privatperson förbereda dig för att hantera dig och din familj så långt som det är möjligt under en samhällskris, till exempel genom att säkra tillgången till mat, vatten, värme och möjligheten till information. 

Preppa för en vecka

Planera för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under sju dagar. Du kan behöva anpassa dig efter just ditt hushålls behov och förutsättningar.

Att man ska förbereda sig för att klara en vecka betyder inte att samhällskrisen är över efter sju dagar. Det kan ta dagar, veckor eller till och med månader innan vardagen fungerar normalt vid en stor samhällsstörning. 

Med en krislåda är du på god väg att bygga upp din beredskap hemma. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats kan du läsa mer om vad en krislåda bör innehålla kan du läsa mer om vad en krislåda bör innehålla. 

Störningar i dricksvattnet

När tillgången till vatten påverkas kan det vara bra att kunna förbereda sig på att förvara en lämplig mängd vatten i bostaden, till exempel genom vattendunkar eller fyllda vattenflaskor i en krislåda. 

Vid en kris som påverkar vattentillförseln placerar kommunen ut nödvattentankar. Var och när det görs kan du läsa om på vår hemsida. Vi har också en SMS-tjänst som vi kommuncierar viktig information genom. Vid el- eller kommunikationsstörningar kommuniceras detta även via Sveriges radio P4.

Senast uppdaterad den 20 mars 2024