Anders Fjellner, Sorsele och Sápmiflaggan
Poeten och prästen Anders Fjellner började sin yrkesbana som missionär i Karesuando och avslutade den som kyrkoherede och samisk nationalist i Suorssá. Mest känd är han dock som samisk nationalskald och han kallas ibland "Samernas Homeros". Hans ättling Marcus Brännström berättar om Anders Fjellner.
Visste du att Sápmi-flaggan är kopplad till Sorsele?
Astrid Båhl hämtade inspiration till flaggan från diktaren Anders Fjellner och hans ord om samerna som solens döttrar och söner. Anders Fjellner var född i Härjedalen, men var under många år kyrkoherde i Sorsele. Med sin dikt Solens söner har Anders Fjellner även inspirerat den samiska nationalsången. Fjellners diktning har också haft stor betydelse för den framväxande samiska teatern.
Visste du att en 1800-talsdiktare av rang bodde i Sorsele?
Anders Fjellner verkade som kyrkoherde i Sorsele perioden 1842-76. Han debuterade 1843 med en hyllningsdikt till kung Karl XIV Johan. Arvet från Fjellner lever vidare i nya former, fastän Nationalencyklopedin tiger om hans verk. Anders Fjellners namn förekommer inte heller i grundskolans litteraturhistorieböcker.
Något av Anders Fjellners storhet anas i dikten Solens söner från 1840-talet:
Sagor säga, sägner mäla:
nordanom den fasta stjärnan,
västvart bortom sol och måne
är vart stenblock guld och silver:
ärilstenar, sänkestenar –
guldet glänser, silvret skimrar,
fjällflåg spegla sig i havet,
solar, månar, stjärnor stråla
le mot sina spegelbilder.
Farfar och frun inspirerade Fjellner
Dikten Solens söner bygger på en samisk saga, som berättades av Anders Fjellners farfar. Dikten är också en hyllning till Anders Fjellners fru Christina, född Päiviö i Köngämä, Karesuando. Anders Fjellner skrev i brev hem till släktingar i Härjedalen:
Jag har funnit Solens dotter och hon står inte sagans efter!
I Sorsele hade familjen Fjellner en stor båt, som bland annat styrdes mot Ammarnäs när det var kyrkhelg. Båten kallades Päivats. Det betyder Lilla solen, även båtens namn var en hyllning till hustrun Christina.
Vem var Anders Fjellner?
Anders Tomasson Fjellner föddes vid Länsmansstenen på Rödfjället i Härjedalen en kall septembernatt 1795 av samiska föräldrar. Han studerade i Östersund från 1805, sedan i Härnösand och Uppsala. Från 1821 tjänstgjorde han som missionär i Jukkasjärvi och Karesuando socknar och blev prästvigd 1828. Fjellner gifte sig 1837 med Christina Päiviö från Köngämä sameby inom Karesuando.
I februari 1841 utnämndes Fjellner till kyrkoherde i Sorsele och han tillträdde 1 maj 1842. Under Fjellners tid i Sorsele uppfördes den nuvarande kyrkan, år 1858-59. Anders Fjellner var diktare och översättare, präst och etnolog. Han avled 1876 i Sorsele.
Minnesmärken i Sorsele
Här i Sorsele finns tre minnesmärken efter Anders Fjellner, alla i närheten av Sorsele kyrka. Först och främst Fjellners egenhändigt graverade gravsten. Han hade själv tagit ut stenen vid Nalovardo och flyttade den med hjälp av sönerna.
Sedan finns här Tänkartallen, med sin yviga grenkrona. Uppe i tallen har många av Fjellners texter skapats. När Fjellner på sin ålders höst blivit helt blind satt han istället under tallen. Då var han djupt försänkt i samernas sagor och sägner.
Dessutom finns sedan 2014 en minnessten över Anders Fjellner. Minnesstenen bekostades av medel ur Thea Hällebergs stiftelse. I anslutning till minnesstenen är en bänk placerad, för den som vill vila benen eller bara filosofera en stund.
Inte så sträng som han ser ut
Idag kan vi ta en selfie, ett självporträtt, hur enkelt som helst. Anders Fjellner fotograferades två gånger under hela sin livstid. På båda bilderna, tagna av Lotten von Düben 1871, ser han ganska allvarlig och sträng ut. Fototeknikens begränsningar gjorde att motivet var tvunget att stå blick stilla vid fotograferingen och utrustningen var kostsam. Detta med att le mot fotografen är ett ganska modernt påfund.
Sin tids ståuppkomiker
Det berättas att Anders Fjellner var folklig och att han var en stor humorist. Han var också något av en ståuppkomiker i predikstolen. Han hade en förmåga att få folk att lyssna när han predikade. Mycket tack vare att Fjellner kunde omsätta Bibelns ord i liknelser, som Sorseleborna kunde ta till sig:
Såsom spyflugan fikar efter köttet i era säckar, så fikar satan efter edra själar…
Liten till växten, men stor i anden
Elaka insändare i tidningarna är inget nytt. En anonym insändarskribent 1843 klagade på den nytillträdde kyrkoherden Anders Fjellners kroppslängd. Insändaren skrev att Fjellner bara vara 2 alnar lång, knappt 120 centimeter med våra dagars mått mätt. Men allt som står i tidningarna är inte sant!
Fjellner lät någon betrodd person i Sorsele mäta honom och fann att han var lite drygt 150 centimeter. Fjellners svar på insändaren välformulerat, fyndigt och berättar även att den ansenliga pallen är en brädlapp, tre tum tjock. Anders Fjellner kan beskrivas som ”den lille kyrkoherden som hade en så stor livsande.”
Fjellners dröm: skola för alla
Fjellner var ofta missförstådd av sin samtid. Bland annat propagerade han för att alla barn skulle få gå i skolan. 1840-talets styrande i Sorsele menade att de hade klarat sig utan skolgång, varför skulle då deras barn gå i skolan? En händelse som ser ut som en tanke är många av Fjellners ättlingar har blivit lärare eller rektorer. Än idag är Fjellners en mycket lärartät släkt. En del Fjellners har undervisat inom Sorsele kommun, andra i Tärnaby, Gällivare, Jokkmokk, Umeå, Gäddede, Stockholm, Visby, Linköping, ja, ända bort till Luxemburg.
Kulturcentrum i kyrkoherdegården
Kyrkoherdegården i Sorsele på Fjellners tid var något av kulturcentrum. Vid matbordet talades nordsamiska, sydsamiska, svenska och även tornedalsfinska. Den vänliga kyrkoherdefrun Christina Fjellner hade till vardags ett hushåll på närmare 20 personer.
Kyrkoherdegården stod dessutom alltid öppen. Till exempel om något barn bland flyttsamerna insjuknat, fanns det alltid möjlighet att bo en tid hos Fjellners. Det röda huset på Prästgatan som var kyrkoherdegård på Fjellners tid, är idag privatbostad.
Känner du någon som heter Fjellner?
Släkten Fjellner har funnits i Sorsele sedan 1842. Än idag bär många i Sorsele efternamnet Fjellner. De är ättlingar till kyrkoherdeparets äldste son Thomas, gift med Sara Andersdotter Sorsén och bosatt i Måskenåive eller Nordanås. Kyrkoherdedottern Anna Antonia gifte sig med Jan-Ivar Grundström i Ammarnäs och är upphov till många av dagens Ammarnäsbor.
Av: Marcus Brännström
Barnbarns barnbarnsbarn till Anders och Christina Fjellner