Pressmeddelande - Sorsele kommun överklagar kammarrättens dom om överträdelser mot säkerhetsskyddslagen
Sorsele kommun har idag beslutat att överklaga domen angående överträdelser mot säkerhetsskyddslagen, som Kammarrätten i Stockholm nyligen meddelat, till Högsta förvaltningsdomstolen. Innan målet tas upp måste domstolen först bevilja prövningstillstånd.
Kommunen ser kammarrättens dom, där sanktionsavgiften kraftigt sänkts från ursprungliga två miljoner till 500 000 kronor, som en framgång. Trots detta anser Sorsele kommun att frågan är principiell och behöver prövas ytterligare.
– Det här handlar om mycket mer än bara Sorsele. Om den här domen får stå fast kan det innebära stora konsekvenser för små kommuner runt om i landet. Vi känner ett ansvar att försöka lyfta frågan hela vägen, så att det blir rätt och rimligt för alla, säger Pia Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande i Sorsele.
Kammarrättens dom
Kammarrätten slår i domen fast att Sorsele kommun bedriver säkerhetskänslig verksamhet, och i domen förs också ett resonemang kring vad som utgör säkerhetskänslig verksamhet. Domen är prejudicerande och får konsekvenser som Sorsele kommun, tillsammans med sina juridiska ombud, tror att lagstiftaren inte hade för avsikt.
Kammarrätten betonade också att kommunens begränsade ekonomiska resurser och att ingen faktisk skada uppstått ska vägas in i avgiftens storlek.
Sorsele kommun har genom hela processen företrätts av advokatfirman Kahn Pedersen.
Bakgrund
I juni 2023 beslutade tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Norrbottens län att påföra Sorsele kommun en sanktionsavgift på två miljoner kronor för brister i kommunens arbete enligt säkerhetsskyddslagen. Beslutet grundade sig på en tillsyn som Länsstyrelsen genomfört under 2022. Beslutets exakta grunder var till stora delar sekretessbelagda.
Kommunen valde att överklaga beslutet i juli 2023. I överklagandet anfördes bland annat att Sorsele kommun inte bedriver säkerhetskänslig verksamhet i den mening som avses i lagen, och att avgiften var oproportionerligt hög sett till kommunens storlek, verksamhet och ekonomiska förutsättningar.
Förvaltningsrätten i Stockholm prövade ärendet och meddelade dom i maj 2024. Domstolen ansåg att kommunen bedriver säkerhetskänslig verksamhet, men konstaterade samtidigt att överträdelserna berodde på oaktsamhet och att sanktionsavgiften skulle sättas ned till 1,25 miljoner kronor. Förvaltningsrättens dom överklagades till kammarrätten i Stockholm i juni 2024.
Kontakt:
Tillförordnad kommunchef Jan Ask