Lyssna
musikanter på scen i biosalen i sorsele

Kulturupplevelser

Sorsele kommun betraktar kulturen som en stark drivande kraft och tillväxtfaktor med viktig stimulans till medborgarna och näringslivet.

Bibliotekets riktlinjer under skärpta allmänna råd för Västerbotten:

  • Bibliotek utgör en stabil och trygg plats i kristider och behövs som kunskapsnod och kommunikationsnav när andra delar faller samman. Därför fortsätter biblioteket vara öppet för utlåning och återlämning och övriga korta ärenden men är idag inte en plats att sitta och umgås på. Så länge vi har personal på plats så hjälper vi till under ordinarie öppettider men kan behöva stänga vid kort varsel om personal är sjuk.
  • Sorsele bibliotek erbjuder hemleverans av böcker för personer som bor inom Sorsele tätort och ingår i någon av riskgrupperna för coronaviruset. Vi kan även skicka enstaka böcker med post till personer som bor utanför tätorten. Kontakta oss antingen via telefon på nummer: 0952/14230 eller maila din beställning till bibliotek@sorsele.se. Vi lämnar böckerna i en kasse utanför dörren.
  • Meröppet fortsätter än så länge som vanligt alla dagar kl. 7-21.
  • För dig i riskgrupp så finns det möjlighet till hemleverans. Kontakta biblioteket via telefon eller e-post.
  • Filialerna i Gargnäs och Ammarnäs är stängda för spontana besök.  Du hämtar dina reserverade böcker under ordinarie öppettider, dock kommer dörren att vara låst. För frågor eller önskemål gällande böcker kontakta Ingrid Nylén 0952-142 32.
  • Planerade aktiviteter är inställda och vi jobbar med att hitta nya digitala lösningar.

Sorsele har aktiva och unika kulturföreningar av hög kvalitet och kapacitet. Sorsele kommun stöttar flera kulturföreningar och deras olika arrangemang och event med förenings- och kulturbidrag, vilket gynnar Sorseles musik- och kulturarv och utveckling.

Studieförbunden med sin breda verksamhet och kunnande i konsthantverk, hantverk, musik, dans, teater samt föreläsningar har en viktig del i folkbildning och kulturprogram. ABF, Studieförbundet Vuxenskolan, Medborgarskolan samt Sensus/Bilda och Studiefrämjandet är några av aktörerna som finns i kommunen.

Kommunen vill verka för attraktiva arrangemang med handel, marknader, mässor och hemvändardagar. Vi vill tillsammans med samebyar, sameföreningar och hembygdsföreningar arbeta fram det samiska näringslivet och den samiska kulturhistorien i film och utställningar. Vår kultur skapar en bra grund för kulturyttringar så som inom den samiska kulturen, skog- och flottarkulturen, kulturlandskapet från fjäll och älvdalar till inlandsbanans betydelse.

Kulturverksamhetens mål är: "Genom hållbara arrangemang och event erbjuds intressanta kulturverksamheter för medborgare, besökare på Sorsele landsbygd som Sorsele tätort. Kulturen ska utvecklas i samklang med föreningar och studieförbund."


Senast uppdaterad den 13 november 2020