Till innehåll

Sorsele näst bäst på jämställdhet

Grattis kvinnor i Sorsele kommun, som i år kommer på andra plats i Länsförsäkringars rankning av de bästa kommunerna för kvinnor att bo i. I jämställdhetsindex tittar man på uttag av föräldraledighet, fördelning av VAB, sjukskrivningsdagar, pension samt hur mycket kvinnor tjänar i förhållande till män.

– 80% av välfärdens medarbetare är kvinnor. Som arbetsgivare styr vi inte ensamma över orsakerna till höga sjukskrivningstal, men de delar som de styr över, till exempel arbetsmiljöarbetet, behöver vara långsiktigt, hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande, säger kommunchef Marie Strinnholm.

Sorsele är den kommun i länet som har högst andel företagare i befolkningen, både bland män och kvinnor, och samtidigt ett relativt jämställt företagande.

– Sorsele kommun har en hög andel företagsledare som är kvinnor och hög företagsamhet bland kvinnor i överhuvudtaget. Anledningen till det kan till exempel vara att vi länge har jobbat med kvinnors företagande och att de kvinnor i kommunen som är företagare och företagsledare också inspirerar andra, säger Erika Hjukström, Utvecklingschef.

Enligt SCB:s yrkesregister har Sorsele kommun en högre andel i kvinnor i chefsposition än män av dagbefolkningen. Statistiken är från 2022 och omfattar både det privata och det offentliga.

– Att kvinnor kan vara närvarande på arbetsmarknaden i högre utsträckning är en tydlig jämställdhetsfråga. I Sorsele rekryterar vi efter utifrån den kravprofil och kompetens vi söker, självklart oaktat kön. Trots detta så har vi en hög andel kvinnliga chefer i vår organisation, säger Marie Strinnholm som också särskilt vill lyfta fram förvaltningens ledningsgrupp på Internationella kvinnodagen:

– I vår lilla inlandskommun utgör vi en grupp starka kvinnor som inte bara arbetar tillsammans, utan stöttar och inspirerar varandra varje dag. Vår arbetskultur präglas av samarbete, ömsesidig respekt och en genuin vilja att se varandra lyckas. Det finns ingen konkurrens oss emellan, bara en stark gemenskap och en vilja att skapa positiv förändring.

Senast uppdaterad den 8 mars 2024