Till innehåll

Första stora aktiviteten i projektet Move Up North

Under den gångna helgen, 6–7 april, åkte projektet Move Up North ner till Holland och den stora emigrantmässan. Det är den första stora aktiviteten i projektet. Fyra inflyttarlotsar från projektet var på plats för att presentera de tio inlandskommunerna som ingår i Region 10. ”Det här är den absolut största mässan utanför Sverige där vi når en målgrupp som vill flytta hit”, säger Marica Lagerström, projektledare Move Up North.  

Det som är nytt för i år är att projektet representerade inlandskommunerna som en sammanhållen region. Eftersom projektet nyligen har startat har jobbet varit intensivt för att få allt på plats inför mässan.

”Mässan kommer snabbt inpå projektstarten och vi hade från början inte planerat att åka. Efter att ha funderat en stund insåg vi att vi inte ville missa chansen att tidigt i projektet få kontakt med potentiella inflyttare”, fortsätter Marica Lagerström.  

Förväntningarna på årets mässa var framför allt att se och lära för att göra ännu bättre nästa år.

”Vi vill verkligen jobba tillsammans som just en region. Kommungränserna har inte så stor betydelse och alla inom projektet är verkligen inne på samma spår. Vi inlandskommuner har aldrig jobbat på det här sättet tidigare med just inflyttning. Att vi jobbar som ett lag som kan ge ett personligt bemötande till de som vill flytta in är ett vinnande koncept”, säger Paula Perriens, inflyttarlots i Sorsele kommun.  

Paula Perriens som ursprungligen är från Holland och flyttat till Sverige kommer att vara en viktig del i att nå ut till de som kommer på mässan. Inflyttarlotsarna i projektet kommer sedan att dela upp arbetet mellan sig för att se till att alla som visat sitt intresse för regionen kommer att få ett personligt bemötande.

Fakta om projektet Move Up North:

  • Projektägare: Sorsele kommun
  • Deltagande kommuner: Arjeplogs kommun, Arvidsjaurs kommun, Dorotea kommun, Lycksele kommun, Malå kommun, Norsjö kommun, Sorsele kommun, Storumans kommun, Vilhelmina kommun och Åsele kommun
  • Längd på projektet: 3 år
  • Finansiärer: ESF, Region Västerbotten, Region Norrbotten samt deltagande kommuner.
Senast uppdaterad den 10 april 2024