Till innehåll

Snabbreferat från samhällsbyggnadsnämndens sammanträde 15 april

Samhällsbyggnadsnämnden sammanträdde i brandstationens möteslokal måndagen den 15 april. På dagordningen fanns 17 ärenden, och här kommer en kort sammanfattning av ett antal av dem:

• Samhällsbyggnadsnämnden antog verksamhetsplan för 2024 för samhällsbyggnadsverksamheten. Verksamhetsplanen syftar till att lägga grund för att nå ökad måluppfyllelse av de politiskt antagna målen.

• Det ska årligen upprättas en kontrollplan för offentlig livsmedelskontroll och denna ska fastställas av samhällsbyggnadsnämnden. Planen ska sträcka sig över flera år. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade att anta kontrollplan för offentlig livsmedelskontroll för åren 2024–2026.

• Nämnden fastställde riktlinjer för handläggning av ärenden enligt ”Föreskrifter om avfallshantering för Sorsele kommun”, och upphävde i samma beslut tidigare antagna riktlinjer. Från och med 15 januari 2024 gäller nya föreskrifter om avfallshantering i Sorsele kommun, antagna av kommunfullmäktige 2023-12-18 § 158. Vissa tillstånd och dispenser enligt föreskrifterna ligger under samhällsbyggnadsnämndens område. Handläggarna har delegering att fatta beslut i avfallsärendena, och för att underlätta handläggningen och göra processen mer likvärdig och rättssäker, har riktlinjer för handläggningen tagits fram. Utöver dessa riktlinjer kan handläggarna göra de bedömningar samt sätta de villkor eller vidta försiktighetsmått som kan krävas i det enskilda ärendet.

• Samhällsbyggnadsnämnden har ansvaret att bedriva tillsyn över försäljning av tobak och likande produkter, tobaksfria nikotinprodukter, e-cigaretter och påfyllningsbehållare, folköl och receptfria läkemedel. Nämnden ansvarar även för tillsyn av rökfria miljöer. På sammanträdet fastställde nämnden Tillsynsplan och behovsutredning för åren 2024–2026.

• Kundundersökningar för bygglov respektive miljö redovisades.

• Nämnden godkände verksamhetsberättelse för 2023. Även redovisning av mål- och resultatuppfyllelse för 2023 godkändes.

• Bygglov beviljades för ombyggnation av idrottshall, Läraren 6. Ombyggnationen syftar till att i delar av den gamla befintliga gymnastiksalen skapa nya ytor för entré, foajé, cafeteria och garderob, nya toaletter, lärar- och sammanträdesrum och förråd. Resterande delar av gymnastiksalen blir en mindre gymnastiksal för idrott och gruppträning. Utvändigt klimatskal ändras med tilläggsisolering och nya fönster. Nytt ventilationssystem installeras. När ombyggnaden är klar ska den nya tillbyggda idrottshallen öppnas upp mot den ombyggda delen.

Senast uppdaterad den 23 april 2024