Till innehåll

Snabbreferat från kommunfullmäktiges sammanträde den 11 mars

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ som består av 21 folkvalda ledamöter. De beslutar i ärenden av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt för kommunen. Kommunfullmäktige sammanträder 5 gånger/år. Sammanträdena är offentliga och webbsänds även via Sorsele kommuns Youtubekanal.

På sammanträdet den 11 mars fanns 28 punkter på ärendelistan. Här är ett urval av några av dem;

Nya medborgarförslag - Kommunfullmäktige godkände två nya medborgarförslag, "Sorsele kommun tar initiativ att starta upp förstudie om omvandling av
Vindelfjällens naturreservat till Nationalpark med Länsstyrelsen
Västerbotten" och "Vintertid önskas uppskottning av p-platser vid Storjuktan-bron". Dessa överlämnades till kommunstyrelsen för beredning.

Kommunfullmäktige beslutade att överföra investeringsmedel till 2024 för projekt Arena, etablering av interna fordonsladdare, anpassning av lokaler i Blattnicksele skola, fallskydd lekställning vid Vindelälvsskolan och staket vid Ammarnäs skola.

Nya investeringsprojekt beviljades för samförläggning av bredband till Stridsmark med 437 250 kronor och samförläggning av optorör till Torviksele med 129 250 kronor samt nya kabel- och luftledningssträckor för sträckan Kvarnbränna-Saxnäs-Stensund med 2 miljoner kronor i 2025 års budget. Dessutom beviljades överföring av investeringsmedel med 481 000 kronor från projekt kommunal insamling av förpackningsavfall till inköp belysningsstolpar för vägsträckan Sandsele-Antas.

För investeringsprojekt Kommunal insamling av förpackningsavfall avslutades fas 1 och kvarvarande medel med 2 480 000 kronor godkändes till fas 2.

Kommunfullmäktige godkände slutredovisning av investeringsprojekt inköp av RAKEL-terminaler som fick ett underskott från beviljad budget med 72 068 kronor.

Slutredovisning för investeringsprojekt Omklädning brandstationen i Sorsele godkändes, som fick ett överskott från beviljad budget med 172 092 kronor.

Kommunfullmäktige godkände revidering av avfallsföreskrifterna, där bland annat ett tillägg gjordes för en tilläggstjänst för fritidshusägare
anslutna till gemensam behållare för mat- och restavfall. Möjlighet för fastighetsägare som vill erhålla tagg godkändes. Den debiteras då till självkostnadspris för taggen samt en årlig kostnad av 100 kronor.

Vattentjänstplan (VA-plan) antogs samt revidering av arbetsordning för folkhälsorådet.

Kommunfullmäktige godkände även att nytt tjänsteköpsavtal upprättas med SorseleBo AB där inte administrativ VD ingår i tjänsteköpet.

Slutligen entledigades Nina Häreskog-Linder (C) som ledamot från kommunfullmäktige. Inger Stenlund (V) valdes in som ny ledamot i valnämnden och Marita Westlund (V) som ersättare i valnämnden. Jan Axelsson (C) valdes som ersättare i Överförmyndarnämnden i södra Lappland.

Hela protokollet kan du läsa här: Kommunfullmäktiges protokoll 2024-03-11 (sorsele.se)

Senast uppdaterad den 13 mars 2024