Till innehåll

Upphandling av kommunchef snart klar

Kommunchef Marie Strinnholm kommer under våren att gå på planerad föräldraledighet. För att ersätta henne under föräldraledighet har Sorsele kommun valt att upphandla en konsult som ska fungera som tillförordnad kommunchef.

– Min förväntan på den som går in i mitt ställe är att hen ska hålla ställningarna under den tid jag är borta, säger Marie Strinnholm.

Det är på grund av upphandlingen som man kan se flera olika bemanningsföretag annonsera efter en tänkbar kommunchef. Ett upphandlingsförfarande innebär att det är fritt för alla företag, som kan uppfylla de krav som ställs i upphandlingen, att lämna ett anbud.

– Vi vet att det är mycket svårt att hitta en kommunchef, och särskilt en som har möjlighet att börja med kort varsel. Genom att upphandla tjänsten tror vi att möjligheten för oss att hitta någon blir större, säger Kjell Öjeryd, kommunstyrelsens ordförande.

Som exempel på krav som ställs i upphandlingen ska den erbjudna konsulten ha minst fem års tidigare erfarenhet av rollen som kommunchef eller kommundirektör i en svensk kommun, och tidigare erfarenhet på strategisk nivå hos minst en kommun med liknande förhållanden som Sorsele. Merparten av arbetstiden ska också konsulten befinna sig på plats i Sorsele och endast undantagsvis distansarbeta.

– Kommunchefen spelar en central roll i att leda och utveckla vår kommun, det är en position som kräver kontinuerlig närvaro och engagemang. I en liten kommun som Sorsele så bereder kommunchefen också många ärenden på egen hand och är en viktig länk mellan politik och förvaltningsorganisation, säger Marie Strinnholm.

Det är möjligt att lämna anbud fram till den 25 mars. Därefter ska anbuden öppnas och utvärderas innan beslut fattas om vilket företag som vunnit upphandlingen. Konsulten förväntas påbörja sitt uppdrag under april 2024.

Marie Strinnholm förväntas gå på föräldraledighet i början av maj och räknar med att återgå i tjänst i samband med terminsstarten hösten 2025, men betonar att det inte är ett uppdrag som man helt kan koppla bort trots föräldraledighet och att hon fortsatt kommer att vara engagerad i det som händer och sker.

– Jag känner mig trygg med att lämna över en stabil förvaltningsorganisation med duktiga medarbetare och jag vet också att vår tillförordnade kommunchef kommer att omge sig av en suverän kommunledningsgrupp med otrolig gemensam kompetens.

Senast uppdaterad den 19 mars 2024