Till innehåll

Bredband

Fast uppkoppling av din dator till nätet (internet) innebär att du kan surfa på nätet så mycket du vill utan att det kostar extra. Viss begränsning av trafik totalt under en månad kan finnas beroende på vilken abonnemangsform Du väljer. Du kan utnyttja de tjänster som redan finns eller kommer att finnas, till exempel att surfa, delta i utbildningar på nätet, e-post, internettelefoni, internet-tv, med mera. Kapaciteten från ditt hus till byaknutpunkten blir mycket snabb.

Vi bygger normalt en fiberledning till varje hus som utrustas med mediaomvandlare för 100 Mbit/s. Ledningen från varje enskilt hus kan med endast utbyte av mediaomvandlare uppgraderas till en hastighet av 1 Gbit/s. Från områdesknutpunkten där 10-20 abonnenter knyts samman bygges i första hand med en kapacitet på 100 Mbit/s och kan utan kabelbyte uppgraderas till 1 Gbit/s. Från byaknutpunkten mot Sorsele är förbindelsen normalt 1 000 Mbit/s. Ammarnäs har uppgraderats till 1 Gbit/s

Anslutning bredband 

Varje person eller företag som så önskar kan ansluta sig mot Sorsele kommuns fibernät. 

Är ni intresserade av att ansluta fastigheten så ta kontakt med IT-enheten för mera information. Här kan du läsa mer om hur ska göra för att ansluta mot ditt hus: Hur ansluter jag mot mitt hus ?

Om du vill göra en intresseanmälan/anmälan för bredband med optisk fiber använd denna blankett och maila in den till itenheten@sorsele.se eller via post.

Priser

Avgiften för trafik på nätet är delad i två delar.

Nätavgift för kommunikation inom Sorsele kommuns fibernät kostar 160 kr/mån. Den här tjänsten är en bas som krävs för alla tjänster. Den här avgiften ingår i avgift som du betalar till din tjänsteleverantör.

Internetaccess är avgiften som din tjänsteleverantör tar för trafiken. Den varierar beroende på abonnemangstyp.

Abonnemang

Sorsele kommun säljer inga abonnemang utan vi hänvisar till tjänsteleverantörer.
Det finns för närvarande tre leverantörer av tjänster; Bredband 2, VK media, 84 grams och Vaia

Senast uppdaterad den 19 april 2022