Till innehåll

Information till fritidshusägare

Du som har ett fritidshus i Sorsele kommun är liksom permanentboende skyldiga att ha ett abonnemang för hämtning av restavfall och matavfall. I ditt abonnemang ingår hämtning och behandling av avfallet, och den gemensamma service som innebär att du kan lämna farligt avfall, elavfall och grovavfall på någon av våra tre återvinningscentraler.

Det är inte tillåtet att ta med sig sina sopor hem över en kommungräns. Det avfall som uppstår inom kommunens gränser ska och lämnas till och hanteras av renhållaren, som är Sorsele kommun. Det är också därför du behöver välja hur ditt avfall ska hanteras.

Eget kärl eller gemensam behållare

Som fritidshusägare har du möjlighet att välja att ha ett vanligt avfallskärl, med fack för att skilja mat- och restavfall, eller att lämna ditt utsorterade mat- och restavfall vid en återvinningsstation. Du kan också dela kärl med en granne, eller ansöka om att göra ett uppehåll i hämtningen.

Gemensam behållare

Du kan lämna ditt mat- och restavfall vid någon av de tio återvinningsstationer som finns i kommunen som förutom förpackningsavfall också tar emot mat- och restavfall. Behållarna är så kallade underjordsbehållare och är delvis nergrävda.

Behållarna för mat- och restavfall är låsta. Du behöver en mobiltelefon för att kunna låsa upp behållarna för att lämna ditt avfall.

Behållarnas placering

  • Ammarnäs skola
  • Grannäs byastuga
  • Vattenverket Sorsele
  • Åbackabron/Juktådalen
  • Olsbäcken
  • Heden
  • Gränsgård
  • Blattnicksele reningsverk
  • Råstrand
  • Sandsjön

Eget kärl

Med eget kärl har du hämtning varannan vecka enligt de rutiner som finns på Sorsele kommuns hemsida. Förutom hämtningsavgiften betalar du också en rörlig viktavgift för mat- och restavfall. För att avfallet ska kunna hämtas måste du placera kärlet rätt. Locken ska vara stängda och fria från snö, samt det ska vara skottat framför kärlet.

Uppehåll i hämtningen

Som fritidshusägare som använder ditt fritidshus minimalt finns möjligheten att ansöka om att få göra uppehåll i hämtningen. Det kan medges i det fall ditt fritidshus inte kommer att användas alls under en sammanhängande tid om minst sex månader. Ansökan får avse en tidsperiod upp till och med fem år.  Grundavgiften måste alltid betalas, även om du har uppehåll i hämtningen.

Dela kärl för avfall

Du har också möjlighet att dela kärl med en granne och med det menas att fastighetsägarna är gränsgrannar eller grannar med mellanliggande väg. Totalt sett kan max tre hushåll beviljas att dela på samma kärl och det är ett krav att samtliga anslutna hushåll samtycker.

Vad ska jag välja?

Det är individuellt och beror på hur mycket avfall du har samt hur ofta och länge du vistas i ditt fritidshus. Tänk på att ett eget avfallskärl kräver viss hantering och tillsyn.

Senast uppdaterad den 16 september 2024