Till innehåll

Färdiga projekt

Under senaste åren har Sorsele kommun drivit och medfinansierat ett antal projekt med syfte att stärka näringslivet i kommunen. Vi vill ge er möjlighet att ta del av vilka projekt som varit verksam i och för Sorsele och vilket resultat som projekten levererat.

Projekt - Utveckling av medskapandeprocesser för hållbar service i Sorsele kommun

Sorsele kommun var en av 15 kommuner i landet som blev beviljad projekt där vi i Sorsele kommun fått pengar för att jobba med att utveckla servicepunkterna i Ammarnäs, Blattnicksele och Gargnäs. I projektet ska verksamheten jobba med att stärka samverkan mellan kommunen och lokalsamhället och har som mål att utveckla servicen vid servicepunkterna.

Service är viktigt för att hela Sverige ska fungera! För att en plats ska behållas så måste flera jobba tillsammans! Genom samverkan kan vi skapa nya möjligheter! 

Detta projekt låg i linje med kommunens serviceplan med mål att förstärka servicen i Sorsele kommun, att säkerställa att det i hela kommunen finns tillgång till god service inom rimliga avstånd.

Projektet  "Utveckling av medskapandeprocesser för hållbar service i Sorsele kommun" beviljades stöd från Landsbygdsprogrammet och var verksam under perioden 2022-09-01 - 2024-06-30. Vill ni ta del av beslut och slutrapport kan ni maila kommun@sorsele.se .

SIKT

SIKT- Samverkan för Integration, Kompetensförsörjning och Tillväxt syftade till att bidra till arbetskrafts- och kompetensförsörjning utifrån målgruppen nyanlända och utrikesfödda. Projektets mål var att fler inom målgruppen nyanlända och utrikesfödda skulle nå egen sysselsättning. Projektet bedrevs i kommunerna Åsele, Dorotea, Vilhelmina, Sorsele och Storuman tillsammans med Arbetsförmedlingen. Projektägare var Region Västerbotten. Projektet utgick från ett antal så kallade jobbspår, vilket hade identifierats och utformats av kommunerna tillsammans med Arbetsförmedlingen och var baserade på det kompetensbehov som fanns i respektive kommun. Jobbspåren var ett sätt att kombinera språkutbildning med kortare yrkesutbildning tillsammans med praktik hos potentiella arbetsgivare

      

Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region

Projektet Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region är ett samverkansprojekt mellan åtta inlandskommuner, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina, Åsele och Sorsele. Projektet kommer med start 1 september 2018 till december 2020 att jobba för fler växande företag. Det kommer att göras insatser inom områdena generationsväxling, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning, innovationer i befintliga företag och större marknad. I Sorsele jobbar Lage Byström som affärscoach i denna satsning. Projektet finansieras av tillväxtverket, Region Västerbotten och de åtta deltagande kommunerna. 

Känner du att någon av insatsområdena är intressant för dig så är du välkommen att kontakta näringslivskontoret redan idag.

Vill du veta mer kan du läsa mer i beslutet från Tillväxtverket.

Business Capacity Building in Swedish Lapland

Projektet Business Capacity Development in Swedish Lapland, förkortat BCD, är ett samverkansprojekt som drivs över hela Norrbottens län och delar av Västerbotten. Besöksnäringsorganisationen Swedish Lapland Visitors Board är samverkanspart tillsammans med sexton kommuner eller lokala destinationer varav Sorsele kommun är en av dessa. Projektet tar vid där det föregående projektet med likartat namn – Destination Capacity Building in Swedish Lapland – avslutades vid årsskiftet.

Målgruppen för BCD är små och medelstora företag och syftar till att de ska vidareutveckla sin kompetens och öka sin konkurrenskraft. Projektet är uppdelat i två olika insatsområden. Det ena är affärsutveckling, och där jobbar vi med kompetenshöjande och coachande insatser. Det kan till exempel handla ökad marknadskännedom, att pröva nya marknader, utveckla sitt värdskap, digital kommunikation, distribution och prissättning. Det andra insatsområdet är marknadsutveckling. Här jobbar vi med bland annat digitala kampanjer för att locka resenärer till destinationen Swedish Lapland och Sorsele kommun som plats.

BCD finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och deltagande kommuner.

Senast uppdaterad den 30 januari 2025