Livsmedelshantering
Om du planerar att starta en livsmedelsverksamhet kan det vara klokt att ta reda på vad som gäller. Kontakta kommunens miljö-och hälsoskyddsinspektör om du inte får svar på dina frågor här.
Checklista för dig som ska starta restaurang eller matservering
Checklistan ger dig en samlad bild över de tillstånd du behöver söka samt de uppgifter du behöver lämna. Du kan också logga in och skapa en personlig checklista.
Registrering
Definitionen av en livsmedelsverksamhet är privata företag, föreningar eller offentliga verksamheter som hanterar livsmedel och regelbundet bjuder eller säljer till andra. Exempel på verksamheter är restaurang, café, skolkök, matvarubutik, gatukök och försäljning på marknader. Det spelar ingen roll om verksamheten drivs med eller utan vinstsyfte. Även verksamheter som skänker bort sina produkter kan omfattas av livsmedelslagstiftningen, om det sker regelbundet.
Innan du startar din verksamhet ska du registrera den hos samhällsbyggnadsnämnden. Det gör du enklast genom att använda e-tjänsten nedan. Anmälan om registrering ska göras innan du startar.
Registrera livsmedelsverksamhet
Ny modell för riskklassning: Nytt sätt att räkna ut mängden kontroll från och med 2024
Med start 2024 kommer Sorsele kommun att använda ett nytt sätt för att räkna ut hur mycket livsmedelskontroll din verksamhet ska få. Den nya modellen för riskklassning är obligatorisk för alla kommuner i Sverige att använda och innebär att vi kommer att fastställa en kontrollfrekvens för din verksamhet. Nytt från 2024 är också att ni i stället för att betala årlig avgift kommer att betala efter utförd livsmedelskontroll.
För att säkerställa att din livsmedelsverksamhet får rätt kontrollfrekvens behöver vi samla in uppgifter om din verksamhet. Detta gör ni via vår e-tjänst:
Lämna uppgifter för omklassning enligt ny riskklassningsmodell
Om du har ansvar för flera anläggningar ber vi dig fylla i e-tjänsten en gång per anläggning. Ni kommer att få ett beslut som fastställer frekvensen, det kan dock dröja några veckor eftersom vi samlar in uppgifter från alla våra anläggningar.
Om du har frågor om den nya modellen eller önskar hjälp att fylla i uppgifterna i e-tjänsten så kan du kontakta oss via kommunens växel, 0952-140 00.
Information om den nya modellen för riskklassning
- Den nya modellen är anpassad för att styra kontrollen dit den är mest effektiv.
- Vid bedömningen av en verksamhets kontrollbehov ska hänsyn tas till verksamhetens huvudsakliga inriktning, omfattning, aktiviteter och vilka produktgrupper som hanteras.
- Nedsättning av kontrollfrekvensen, så kallad reduktion, kan bli aktuell om något av kriterierna för reduktion är uppfyllda - det vill säga god efterlevnad av lagstiftningen eller tredjepartscertifiering.
Du kan läsa mer om den nya modellen för riskklassning på Livsmedelsverkets hemsida:
Riskklassning av anläggningar och verksamheter från och med 2024
Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut
Tillfälliga verksamheter och verksamheter som bedrivs i ditt hem
Du får sälja livsmedel vid enstaka tillfällen utan att det krävs registrering för livsmedelskontroll. Om du är osäker på om din hantering behöver registreras som en livsmedelsverksamhet, kontakta gärna kommunen.
Du får driva en livsmedelsverksamhet i ditt hem om du kan göra det på ett hygieniskt sätt och följa reglerna i livsmedelslagstiftningen.
Du ska se till att köket och andra utrymmen som du använder för verksamheten uppfyller kraven för livsmedelslokaler. Ytor som kommer i kontakt med livsmedel ska till exempel vara i gott skick och vara lätta att rengöra. Privat hantering av livsmedel och husdjur ska gå att skilja från verksamheten. Du behöver också ha goda rutiner för hygien och arbeta aktivt för att minska smittspridning.
Behöver du registrera din livsmedelsverksamhet?
Om du behöver registrera din livsmedelsverksamhet eller inte beror på hur omfattande verksamheten är. Vi utgår från nedanstående exempel när vi bedömer vilken risk som finns med verksamheten och hur ofta den bedrivs. Tänk på att tiden för förberedelse ska räknas in.
Verksamheter med låg- och mellanrisk
Exempel: Bakning, beredning och försäljning av smörgåsar, servering av färdiglagad mat. Anmälan ska göras om verksamheten pågår mer än tio gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar).
Verksamheter med hög risk
Exempel: Beredning av maträtter där kött eller fågel ingår som råvara, nedkylning av färskvaror. Anmälan ska göras om verksamheten pågår mer än fem gånger per år. (En gång omfattar en till två dagar).
Servering av mer än 500 portioner
Kontakta Miljö & hälsa via kommunens växel så får du hjälp att göra en bedömning om verksamheten ska registreras eller inte.
Se gärna reglerna för livsmedelshantering i privata bostäder samt tillfälliga eller mobila lokaler i förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, bilaga II, kapitel III.
Starta en animalieanläggning
Om du ska starta en animalieanläggning till exempel ett slakteri eller tillverka ost ska du ansöka om godkännande av verksamheten. Ansökan om godkännande sköts av Livsmedelsverket, mer information hittar du i länken nedan. Om det är ytterst liten produktion kan endast registrering vara tillräckligt.
Kontroll av livsmedelsverksamheter
Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för den offentliga kontrollen av de livsmedelsverksamheter som är registrerade i Sorsele kommun. Miljö- och hälsoskyddsinspektörer kontrollerar till exempel restauranger, caféer, butiker, skolkök, food trucks och dricksvattenproducenter. Kontrollerna sker oftast oanmält. Syftet är att bedöma om verksamheten bedrivs på ett livsmedelshygieniskt säkert sätt samt att kunderna får tillgång till rätt information om livsmedlen och inte blir lurade.
Läs mer om Livsmedelskontroll på Livsmedelsverkets sida
Egenkontroll
Egenkontrollen ska leda till att de livsmedel som säljs eller serveras är säkra. Du ska själv kontrollera riskerna i din livsmedelshantering. Kontakta din branschorganisation för att få hjälp.
Vid frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta kommunens växel 0952-140 00.
Installera en fettavskiljare
Fett ställer till problem i våra avloppsledningar. Fett och olja i avloppsvattnet leder till stora problem med igensättningar i våra ledningar. När avloppsvattnet kyls ner stelnar fettet och fastnar på rörväggarna i avloppsledningarna och täpper så småningom igen rören. Därför ska verksamheter som hanterar livsmedel installera en fettavskiljare och ett system för fettåtervinning.
Fettavskiljaren är fastighetsägarens säkerhetsanordning för att förhindra fettutsläpp till avloppet. Fett som spolas ut i avloppet stelnar och fastnar i rören. Det leder till minskad kapacitet och i värsta fall stopp i ledningarna. Fettproppar kan leda till stora och kostsamma problem, som till exempel översvämningar.