Till innehåll

Frågor och svar matavfallsinsamling

Vad gör jag om mina avfallspåsar fryser fast i kärlet?

Om dina matavfallspåsar fryser fast i kärlet så försök att skaka till kärlet lite varje gång du går ut med en ny påse. Det kan även hända att dina restavfallspåsar fryser fast. Sitter de hårt åt så peta till med ett kvastskaft så de lossar.

Får jag betala om en påse sitter fastfrusen i mitt kärl och inte följer med avfallsbilen?

Nej, det är bara avfallspåsarna som vi får med oss som kommer att komma på er räkning. Om någon avfallspåse har frusit fast i kärlet kommer den kostnaden på din räkning först den dagen då det ramlar ur. Läs mer om hur vägningen fungerar under avsnittet Avfallshämtning – vägning av avfallet.

Kan jag använda en plastpåse istället?

Nej, tyvärr inte. Systemet vi använder i Sorsele kommun för insamling av matavfall är ventilerande, det bygger på att matavfallet förvaras i papperspåsar som andas och tillåter avdustning. Papperspåsarna ska vara placerade i den tillhörande biologiska påshållaren som ventilerar påsen och dess innehåll. 

Papperspåsarna ger alltså en viktminskning, då matresterna torkar fortare och kan minska i vikt upp till 20 % efter tre dygn. Det leder också till minskad lukt. Det är också viktigt för slutbehandlingen, då papperspåsen bidrar positivt till rötnings-/komposteringsprocessen.

Hur ska kärlet placeras?

Notera hur kärlet placerades när det delades ut, det är där det också ska placeras när det är dags för hämtningen av ditt avfall. Det är viktigt att kärlet placeras på rätt sida om vägen och vänd åt rätt håll för att den nya sopbilen ska kunna hämta ditt avfall. 

  • Ställ sopkärlen med 1 meters mellanrum. Om de står för tätt är risken att sopbilen krokar i båda tunnorna.
  • Ställ sopkärlen på en rak linje. De ska inte stå snett eller flera som bildar en böjd linje.
  • Tänk på att inte ställa soptunnorna för nära brevlådor, träd eller bilar.
  • Locket på sopkärlet måste gå att stänga, det får alltså inte sticka upp. Armen som hakar i sopkärlet får svårt att håla för och det finns risk att avfall hamnar i fel fack.
  • Se till att sopa rent locket från snö innan det är dags för sophämtningen. Är locket tyngt av snö kommer hämtningen inte att fungera som det ska.

Vad händer med mitt gamla kärl?

Om du vill bli av med ditt gamla kärl kan du lämna in kärlet vid kommunens bemannade återvinningscentraler: Svartliden i Sorsele, Gargnäs och Ammarnäs.

Varför ska jag göra detta?

Det är ett politiskt beslut att alla hushåll och verksamheter i Sverige ska börja sortera ut sitt matavfall senast under 2023. Miljömässigt är det en stor miljövinst att ta tillvara på matavfallet som kan omvandlas till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Får jag kompostera mitt matavfall?

Ja det får du efter en godkänd anmälan till Samhällsbyggnadsnämnden. Och om du skulle få behov av vår service med insamling av matavfallet så finns den alltid där för dig att börja använda. Du kommer att få ett likadant kärl med två fack (ett för matavfall och ett för restavfall) även om du väljer att använda din egen kompost.

Jag komposterar mitt matavfall nu, då behöver jag väl inte byta kärl och får jag nedsatt pris?

Alla kommer att få ett nytt kärl med två fack (ett för matavfall och ett för restavfall) även om du väljer att använda din egen kompost. Om du skulle få behov av vår service med insamling av matavfallet så finns den alltid där för dig att börja använda.

Taxan kommer att bestå av en fast kärlavgift och en rörlig viktavgift per kilo för både mat- och restavfall. Har du då inget matavfall betalar du bara för ditt restavfall i vikt utöver kärlavgiften. Exakt hur taxan kommer att se ut är ännu inte klart.

Betalar man extra avgift för det nya kärlet?

Nej, ingen engångsavgift för det nya avfallskärlet. Taxan kommer att bestå av en fast kärlavgift samt en rörlig viktavgift per kilo för både mat- och restavfall. Har du då inget matavfall betalar du bara för ditt restavfall i vikt utöver kärlavgiften.

Alla en- och tvåbostadshus får samma typ av avfallskärl med två fack (ett för matavfall och ett för restavfall) även om du väljer att använda din egen kompost. Men får du någon gång behov av vår service med insamling av matavfallet så finns den alltid där för dig att börja använda. Exakt hur taxan kommer att se ut är ännu inte klart.

 

Vad kostar det – blir det dyrare?

Ja taxan kommer att höjas något från och med 2023. Under 2022 kommer du betala den taxan som du har idag. Taxan höjs för att täcka de ökade kostnader som kommer med de nya kraven.

 

Vad är restavfall?

Restavfall är det avfall ”resterna” som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elprodukter, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.

Det kan vara blöjor, trasiga plastleksaker som inte innehåller batterier, dammsugarpåsen, kuvert, plåster, tops och en mängd annat avfall som inte kan återanvändas eller återvinnas på annat sätt, detta blir bränsle i särskilda anläggningar för avfallsförbränning. Det ger både värme och el.

Vad kommer att hända med matavfallet?

Matavfallet kommer att levereras till en anläggning i Skellefteå för rötning och omvandlas till biogas och biogödsel.

När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor vinst för miljön! Biogas kan man bland annat köra bil på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat produceras.

Vad innebär matavfallsinsamlingen för fastighetsägare (flerbostadshus/kommersiella lokaler)?

Som fastighetsägare behöver du informera dina hyresgäster om matavfallsinsamlingen samt dela ut påshållare och tillhandahålla matavfallspåsar. Ni behöver också se till att skapa utrymme för matavfallskärlen i avfallsrum eller på gården.

Jag har inte fått något nytt kärl, vad innebär det?

Den nya bilen kommer att också kunna hämta avfall ur de gamla tunnorna. Det som är viktigt att tänka på är att ställa dessa på rätt sätt, med hjulen från vägen. 

Vad gör jag om soporna fryser fast och inte töms?

Att avfallspåsar fryser fast i ditt avfallskärl kan hända i både matavfalls- och i restavfallsdelen och det är ditt ansvar att se till att det inte sker. Följ gärna våra tips för vintersäsongen. Om ditt kärl blir för fullt kan du använda dig av en akutsäck som du kör till Svartlidens ÅVC. Akutsäcken kostar 200 kronor enligt gällande taxa. Du hämtar en akutsäck på gatukontoret, där du också får fylla i en blankett.

Uppdaterad den 30 juni 2022