Till innehåll

Matavfallsinsamling 2022

Under hösten 2022 startar insamling av matavfall i Sorsele kommun. Det innebär en liten insats i vardagen som gör stor nytta för miljön.

Regeringen har beslutat att samtliga kommuner i Sverige ska infört ett system för att samla in matavfall senast under 2023. I Sorsele kommun kommer detta innebära bland annat att vi redan under 2022 börjar rulla med nya sopbilar på vägarna och placerar ut nya sopkärlen.

Du som bor i enfamiljshus kommer att få ditt nya avfallskärl utkört någon gång under hösten. När i tid beror på leveransen av kärl och nytt fordon. Alla får ett startpaket med påshållare och matavfallspåsar som levereras i tunnan – allt som behövs att komma igång! Du ska ha fått en broschyr i brevlådan där du kan läsa mer om hantering av matavfall och de nya avfallskärlen. Håll utkik efter denna. Om du råkat kasta bort den kan du läsa den här.

Insamlingen ser olika ut beroende på hur du bor

Bor du i enfamiljshus får du ett nytt svart avfallskärl med två fack, ett avsett för ditt matavfall och ett avsett för ditt restavfall. Bor du i lägenhet hittar du ett eller flera kärl avsedda enbart för matavfall på gården eller i ditt avfallsrum.

Varför matavfallsinsamling?

Enligt en undersökning som Naturvårdsverket tagit fram  slängde svensken ca 69 kg matavfall per person under året 2018. När vi sorterar ut vårt matavfall blir det en stor miljövinst, då detta återvinns till både biogas och biogödsel. Biogas kan man bland annat köra bil och buss på och via biogödsel återförs näring till jordbruksmark, där ny mat odlas.

Framöver kommer det komma mer detaljerad information om vad införandet av matavfallsinsamling kommer innebära för dig som medborgare i Sorsele kommun. Du hittar alltid den senaste informationen här på kommunens hemsida.

Senast uppdaterad den 21 november 2022