Till innehåll

Sammanhållen bebyggelse

I tätorter och samhällen finns det oftast regler framtagna för hur man får bygga. Dessa regler hittar du i detaljplanen.
Ute på landsbygden finns begreppet sammanhållen bebyggelse. Definitionen på sammanhållen bebyggelse är bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller parkmark.

Två sorters sammanhållen bebyggelse

För att veta om vissa åtgärder kräver bygglov eller anmälan utanför detaljplan behöver det fastställas om fastigheten ligger inom sammanhållen bebyggelse.
Det behöver även fastställas om fastigheten ligger inom en sådan sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen.

Sammanhållen bebyggelse

En bebyggelse är en sammanhållen bebyggelse om samtliga nedanstående kriterier är uppfyllda:

  • Bebyggelsen ska bestå av minst 3 byggnader, även mindre byggnader som till exempel komplementbyggnader ska räknas med
  • Byggnaderna ska vara placerade på minst 2 tomter
  • Tomterna ska gränsa till varandra eller skiljas åt endast av en väg, gata eller parkmark

Sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs

En bebyggelse är sammanhållen bebyggelse där bygglov eller anmälan behövs med hänsyn till omfattningen av byggnadsverk i bebyggelsen om båda nedanstående kriterier är uppfyllda:

  • en bebyggelsegrupp som består av minst 10-20 hus
  • de bebyggda tomterna gränsar till varandra eller åtskiljs endast av väg, parkmark och dylikt.

Med hus avses bostadshus men också andra byggnader som inte är komplementbyggnader till bostadshus, till exempel butiker och industribyggnader. 

Utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse

Utanför detaljplan och sammanhållen bebyggelse finns ingen byggrätt, där måste du söka bygglov. Grannar och andra som berörs får möjlighet att yttra sig om åtgärden. Det finns undantag från bygglovsplikten för vissa åtgärder, läs mer om detta under bygglovsbefriade åtgärder.

Senast uppdaterad den 17 april 2023