Till innehåll

Sorsele kommun bästa jämställdhetskommunen

Sorsele kommun har utsetts till den bästa kommunen för kvinnor att bo i, efter att ha mätt ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män. – Det är otroligt roligt, säger vice KSO Pia Sjöberg.

Länsförsäkringar har lagom till Internationella kvinnodagen utsett Sorsele kommun till den bästa kommunen för kvinnor att bo i. Det som har mätts är så kallat jämställdhetsindex – man har tittat på uttag av föräldraledighet, fördelning av VAB, sjukskrivningsdagar, pension samt hur mycket kvinnor tjänar i förhållande till män. Enligt index tjänar kvinnor i Sorsele 81 % av männens årsinkomst.

– Vi har en väldigt hög andel företagsledare som är kvinnor och hög företagsamhet bland kvinnor i överhuvudtaget. Anledningen till det kan till exempel vara att vi länge har jobbat med kvinnors företagande och att de kvinnor i kommunen som är företagare och företagsledare också inspirerar andra, säger Erika Hjukström, Utvecklingschef.

Enligt SCB:s yrkesregister har Sorsele kommun en högre andel i kvinnor i chefsposition än män av dagbefolkningen. Statistiken är från 2020 och omfattar både det privata och det offentliga. Värt att nämna är dock att Sorsele kommuns ledningsgrupp vid sidan om kommunchefen endast består av kvinnor samt flera kvinnliga högt uppsatta politiker.

- Politiken har tagit beslut om att jobba med jämställdhet och det är ett utpekat område i vår översiktsplan, säger vice KSO Pia Sjöberg (s).

Till den jämställda statistiken hör även det numera välkända faktum att det procentuellt sett finns flest kvinnliga jägare i Sorsele kommun. Var femte jägare i kommunen är kvinna.

Läs mer på Länsförsäkringars webbplats

Senast uppdaterad den 8 mars 2023